RebelChallenge Liveblog

Zoals je de liveblogs van de media volgt bieden wij jou een liveblog op het gebied van werklef. Want deze periode stelt ons voor hele nieuwe uitdagingen. In deze liveblog delen we de komende periode inspiratie, artikelen die ons aanspraken én tips en opdrachten uit onze RebelMethode!  

Liveblog 


6 april | 12:19 uur | Welke invloed heeft Corona op ons? 
Vanochtend kwam ik deze infographic van Sanoma tegen met volop cijfers over de invloed van Corona op onze dagelijkse beslissingen. 76% van de mensen geeft aan dat ze verwachten dat hun gedrag blijvend is veranderd. 20% wil zich meer gaan richten op hun gezin en familie. Deze rare periode zorgt bij veel mensen voor een moment van stilstaan bij kernwaarden, wie ben ik eigenlijk en wat vind ik echt belangrijk? Het zou mooi zijn als we dat inzicht van nu met elkaar vast kunnen houden, ook straks als het leven weer "aan" gaat. 


6 april | 9:15 uur | Een vergadertip
De week weer begonnen, ongetwijfeld met een online overleg. Hoe verloopt dat? Goed om je te realiseren dat het in een online overleg lastiger is om je aandacht erbij te houden dan in een live overleg. Afleidingen liggen op de loer. Probeer de overleggen kort te houden. Liever drie keer op een dag een half uur dan 1,5 uur achter elkaar. En wees to the point. Wat moet er nu besloten worden? Houd het daar bij. 


 3 april | 15:55 uur | Het is weer bijna borreltijd!
Ook zin in een rebelse afsluiting van de week? Jij kiest de hits, DJ Arnoud draait ze, vragen en stellingen waar we een beetje over kletsen in de chat en verder vooral lekker borrelen! We zien je graag, 16:30 gaan we weer los!


 3 april | 13:15 uur | We love Brene Brown
Wij geloven in de kracht van kwetsbaarheid. En als er iemand is die daar mooi over kan vertellen is het Brene Brown. Een kijktip voor dit weekend, The call to courage op Netflix, waarin ze in anderhalf uur vertelt hoe ze er zelf nog vaak mee worstelt, wat het zo eng maakt en waarom het toch belangrijk is om na te streven.


3 april | 10:30 uur | Werkgeluk vs werklef
Wij geloven in werklef. Laatst werd me gevraagd, das toch eigenlijk gewoon hetzelfde als werkgeluk? Terwijl wij altijd een beetje kriebelig worden van werkgeluk. Waarom? Werklef is voor ons de stoere zus van werkgeluk. Want ja, als je bedenkt dat je in je leven 50.000 tot 70.000 uur werkt, dan is het essentieel dat je daar ook gelukkig in bent. En we kennen de manieren, we weten de goeie oefeningen, onze RebelGuide staat er vol mee. Maar het weten is één, het doen is twee. En dat vraagt om lef.

Met de RebelMethode leer je wat je nodig hebt en geef je daar tijd en aandacht aan (=werkgeluk) én we helpen je het lef te tonen om er ook daadwerkelijk naar te handelen. Om situaties te creëren die goed voor je zijn. En afstand te nemen van wat niet goed voor je is. 


3 april | 7:45 uur | Het is weer vrijdag!
Inmiddels is het een traditie, onze #digivrijmibo. Gaaf als jij er vanmiddag om 16:30 ook weer bij bent. Van de week kwam ik een artikel tegen met allerlei vormen van feestjes in deze rare tijd én een recept voor de Quarantini. Het is nog vroeg, dus tijd genoeg om naar de winkel te gaan voor de ingrediënten!

Oh ja, als je doorklikt op het artikel krijg je een aanbieding van Blendle. Misschien leuk om al lezend of luisterend deze periode door te komen. Of niet, wat jij wilt, ik ben in ieder geval fan. 


2 april | 16:15 uur | Complimenten strooien!
Het einde van de werkdag komt er weer aan. Kijk even terug. Heb jij vandaag al een compliment gegeven? Kleine moeite, heel waardevol!

De fijnste complimenten zijn concreet, bijvoorbeeld, "wat bracht je vandaag in het overleg goede punten in". Juist die dingen waarvan je weet dat iemand ze moeilijk vindt, zijn prachtig complimentenmateriaal. Doe het op jouw eigen manier, face to face of in een appje, met een kaart of aan de telefoon.

Dus, eindig je dag goed en maak vandaag nog een oprecht compliment!


2 april | 11:55 uur | Positieve psychologie
Onze RebelMethode is gebaseerd op de positieve psychologie, die focust op welbevinden en optimaal functioneren. Het is een relatief nieuwe stroming in de psychologie, pas vanaf 2000 wordt er uitgebreid onderzoek naar gedaan. Deze animatie brengt mooi in beeld wat het precies is en wat je eraan hebt. 


2 april | 8:06 uur | Flow, op het werk én thuis
We hadden het maandag al over flow, dat moment dat je de tijd vergeet en helemaal op gaat in je werk. In dit artikel van De Correspondent gaat het over flow thuis. Ik herken het wel, wij eten vaak op de bank met een serietje, heerlijk, maar flow is dan ver te zoeken. Door juist thuis ook dingen met aandacht te doen, uitdaging te zoeken en door over "het hobbeltje" van niet iets simpels gaan doen heen te stappen, beleef je ook daar vaker momenten van flow. De moeite van het proberen waard!


1 april | 17:16 uur | Nieuwe dingen leren!
Goeie kans dat je nu thuis zit en wat extra tijd hebt. Hét moment om, net als Joey, iets nieuws te leren! Wat zou jij graag oppakken? Een taal, online marketing, scrummen of persoonlijk leiderschap? Onze RebelGuide is nu online te bestellen. Dus als je meer inzicht wilt in wat je nodig hebt om je goed te voelen en je werk goed te doen, bestel em dan! Maandag trappen we gezamenlijk af!


 1 april | 14:56 uur | Goede acties in het zonnetje: The Flower Family
Vorige week vroegen we jullie leuke initiatieven aan ons door te geven zodat wij ze tijdens onze #digivrijmibo in het zonnetje konden zetten. Eén van hen was The Flower Family, waar je een prachtige orchidee kunt kopen en zo én Nederlandse kwekers helpt én je huis opfleurt. 


 1 april | 12:35 uur | 3-5:1
Wist je dat je, om je goed te voelen, tegenover elke negatieve emotie 3 tot 5 positieve emoties zou moeten hebben staan. Dat is in deze rare tijd met veel negatief nieuws best lastig. Ga dus gericht op zoek naar positieve emoties. Een mooie manier is de 3 goede dingen oefening van gisteren. Heb je vandaag al iets gedaan waar je trots op of dankbaar voor bent? 


1 april | 7:45 uur | Met je team aan de slag? 
Gisteravond hebben we gehoord dat de Corona maatregelen nog even zo blijven. Daar waren we ook al een beetje vanuit gegaan. In de afgelopen weken hebben we gesproken met leidinggevenden  en veel van hen zeggen, energie en betrokkenheid behouden is een uitdaging. Daar hebben wij natuurlijk een prachtmethode voor! Daarom hebben we, naast onze actie voor individuen, ook een programma gemaakt voor teams. Hier vind je alle info!  


 31 maart | 17:37 uur | 3 goede dingen
Weer een opdracht uit onze RebelMethode. Juist in deze rare periode waarin je dagen er waarschijnlijk anders uitzien dan normaal gesproken, is het goed om stil te staan bij positieve dingen. Neem even een paar minuten om te reflecteren op de dag en op 3 dingen waar je trots op of dankbaar voor bent. Ik zal zelf het goede voorbeeld geven.

Ik heb vandaag een fijn telefoongesprek gehad met Anique waarin we én aandacht hebben gehad voor hoe het gaat thuis én waarin we onze wilde plannen weer wat concreter hebben gemaakt. Ik heb tussen de middag heerlijk anderhalf uur in de zon gewandeld. En ik heb mezelf net een lekker glas wijn ingeschonken en ga nog even op het balkon zitten met een boek. Morgen is er weer een dag. Tot dan!


 31 maart | 15:29 uur | Marc Lammers: "Kijk naar wat er nog wel kan"
Marc Lammers, oud bondscoach van de hockeydames en boegbeeld voor talentmanagement en feedforward, plaatste vorige week een mooi bericht op Linkedin dat we graag met jullie delen. Het sluit helemaal aan bij onze bedoeling met dit liveblog en de RebelMethode. Laten we focussen op wat er nog wel kan en ook in deze situatie kansen zien.


31 maart | 11:30 uur | Sleur, stress en een vol hoofd? Beweeg!
Nu sportcentra dicht zijn en je vanuit huis ook niet op de fiets naar je werkt hoeft is de kans dat je nauwelijks beweegt deze dagen groot. In dit artikel in AD worden de risico's daarvan nog eens benadrukt door onder andere Nederlands bekendste neuropsycholoog Erik Scherder: "Door stilzitten verslechtert je weerstand en dat is precies wat je nu niet wilt." En bewegen is niet alleen goed voor je conditie. "Bij beweging worden neurotransmitters in je hersenen geactiveerd. Je maakt dopamine aan en dit zorgt voor een goed gevoel. Zo bestrijd je dus ook futloze gedachtes."

Goed nieuws, het is weer bijna lunchtijd én de zon schijnt, dus aan de wandel, voetballen met je kids of een half uurtje een online training. Let's go!


 31 maart | 9:05 uur | Flow
Flow; de eerste week van de Corona crisis overkwam het ons. We waren zo lekker aan het werk met onze #digivrijmibo dat de tijd voorbij vloog. We hadden allemaal ons eigen onderdeel, deden datgene waar we goed in waren en vulden elkaar mooi aan. Hoe werkt dat precies? Hoe raak je in die flow? Dit plaatje laat het zien. Het gaat om dat moment dat jij optimaal gebruik maakt van jouw vaardigheden en dat je dusdanig uitgedaagd wordt dat het moeilijk maar nog wel haalbaar is. Wat was jouw laatste flow moment? 


30 maart | 17:30 uur | Iets met tomaten en focus 
Hoe ging het vandaag? Gedaan wat je wilde doen? Nee? Schakel morgen eens de hulp in van een tomaat! Van een wat?!?

De Pomodori techniek houdt in dat je je werk opdeelt in taken van 25 minuten en dat je gedurende die 25 minuten ook echt geconcentreerd aan de slag gaat. Alles wat je nodig hebt is papier en een kookwekker. En als je die kookwekker nou pontificaal neerzet is dat ook meteen een duidelijk signaal richting de kids of je partner; nu even niet :) Getriggerd? Lees de uitleg op timemanagement.nl. 


30 maart | 14.15 uur | Dit verklaart alles!
Goede kans dat jij in deze weken veel meer tijd doorbrengt met je partner. Begrijpen jullie elkaar af en toe niet? In dit filmpje dé verklaring waarom niet!


30 maart | 11.11 uur | Wat is jouw doel deze week?
Vrijdag hadden we het al over successen vieren. Maar successen vieren kan pas als je jezelf doelen stelt. Dus, wat wil jij deze week bereiken? Zet het op papier en deel het met de mensen om je heen. Werk en privé lopen deze weken wat door elkaar dus je doelen misschien ook wel. Dat is helemaal niet erg. Bepaal als extra stimulans ook alvast wat jij of jullie gaan doen als het vrijdag gelukt is. Vier je successen!


 30 maart | 8.45 uur | Begin je digitale meeting eens anders
Ongetwijfeld begin jij deze week ook weer met een digitale meeting. Wij beginnen die van ons vaak met het aanvullen van de zin “Wat ik niet wil dat jij weet is …”. Een mooie manier om kwetsbaarheid te laten zien en het goede gesprek op gang te brengen. Want laten we wel wezen, deze tijd is best spannend en gevoelens van angst zijn heel menselijk. Dat is voor ons ook het verschil tussen werkgeluk en werklef, #happyrebels durven ook te bespreken wat ze spannend, eng of vervelend vinden. 


27 maart | 15:10 uur | We staan in Metro!
Leuk artikel over online werkplezier en scroll vooral door naar beneden, want dé manier om de week af te sluiten staat er natuurlijk ook in, onze #digivrijmibo!


27 maart | 12.24 uur | Successen vieren
Een echte rebel viert zijn successen! Wat was deze week jouw grootste succes? En hoe vier je dat? Champagne of gebak? Normaal gesproken misschien wel met een borrel of een etentje. Dat gaat nu wat lastig. Natuurlijk ben je van harte welkom straks bij onze #digivrijmibo. Daarna nog zin in een hapje eten? Veel restaurants bezorgen nu thuis. Hier een overzicht van de mogelijkheden in Groningen!


27 maart | 8.39 uur | Is het te vroeg voor wijn? Ja hè?
RUMAG poste deze quote vanmorgen. Op de één of andere manier voelen we ons altijd aangesproken. Vandaag een beetje meer. Vanmiddag is het namelijk tijd voor onze tweede #digivrijmibo! En om 16.30 uur is het zéker niet meer te vroeg voor wijn. Ben je erbij en help je ons aan een #digivrijmibo met 500 borrelaars? We hebben Peter Heerschop van Radio 538 en zijn luisteraars ook uitgenodigd! Ga naar deze pagina voor meer informatie en de Zoom-link. Tot vanmiddag! 

 

 

  


 


26 maart | 15.20 uur | Corona kilo's...
Hoe blijf je tijdens deze Corona tijd toch nog enigszins in beweging? Je fysiek fit blijven voelen kan best lastig zijn als je bewegingsruimte is geminimaliseerd. Collega Sharon zweert bij deze fitnessvideo. 


26 maart | 11.50 uur | Leuke initiatieven in het zonnetje zetten
Het is alweer bijna vrijdag, dus #digivrijmibo nummer 2 komt eraan! Vorige week gaven we aandacht aan de horeca. Deze week zijn andere initiatieven aan de beurt. Welke rebelse actie zullen wij morgen voor jou in het zonnetje zetten? Laat het ons weten via de socials, mail of chat!


 26 maart | 7.53 uur | Het volgende online overleg
Vandaag ook weer 5 online overleggen op de planning staan? Simon Sinek, dé man van Start with Why, deelde een mooi bericht op Linkedin. In het kort zei hij, neem de tijd om even in te checken met elkaar. Geen werkpraat maar een paar minuten per persoon om te vertellen wat iedereen bezig houdt. Digitaal ≠ onpersoonlijk. Wat verdieping? Gebruik onze Little RebelBox vol rebelse vragen, stellingen en hilarische dilemma's.  


25 maart | 16.45 uur | Doen wat je spannend vindt
Deze tijd vraagt best veel van je. Wat is jouw grootste uitdaging? En hoe zorg je dat je het toch doet? Het goede nieuws is dat het bij de 3e keer al niet meer zo spannend is. Houd jezelf dat voor.

Ik ben geen natuurtalent in filmpjes opnemen. Er waren maar liefst 67 takes nodig voor mijn eerste promo filmpje. Máár... het eindfilmpje voor de #digivrijmibo stond er al in 32 op. Klinkt alsnog vreselijk hè. Maar toch een verbetering van meer dan 50%! En een geheimpje, ik begin er zelfs lol in te krijgen. 


25 maart 2020 | 13.53 uur | Universiteit van Nederland
Wil je jouw tijd thuis nuttig besteden? Op de Universiteit van Nederland geven de beste wetenschappers van Nederland gratis college. Keuze uit maar liefst 806 video's met antwoorden op vragen van Waarom zou je nog iets leren als je het ook kunt googelen tot Hoe overleef je op de maan? 


25 maart 2020 | 11.10 uur | Doe wat goed is voor jou
Japke-d. Bouma weet het altijd zo mooi te verwoorden. Leuk, al die lijstjes met tips over hoe je thuis werken, zorgen voor kinderen en fris en vitaal blijven aan moet pakken. Maar laat je vooral niet gek maken. Haar conclusie past mooi bij onze RebelMethode: doe wat goed is voor jou!


25 maart 2020 - 8.45 | Je bent digitaal een stuk leuker dan live. En meer postcards. 
Voor als je digitaal een kaartje naar jouw collega’s wil sturen of in jullie groepsapp wil zetten! Klik hier voor 11 downloadbare postcards.

  


24 maart 2020 - 15.49 uur | Als je niet kunt thuiswerken, kan je altijd nog thuis leren
Hoogleraar arbeidmarkt Ton Wilthagen zei het vorige week al in FD, dit is hét moment om bezig te zijn met je eigen ontwikkeling. En daar willen wij je graag bij helpen! Je kunt nu onze RebelGuide bestellen, waarin volop opdrachten staan die jou gaan helpen werklef te tonen en te doen wat goed is voor jou. Samen met een groep #happyrebels in spé trappen we vanaf 6 april elke week op maandag de week af en bespreken we je uitdagingen. Zodat jij straks in juni als een echte #happyrebel terug komt op de werkvloer! Dus kies ervoor om deze tijd nuttig te besteden en bestel een RebelGuide!


24 maart 2020 - 12.00 uur | Gezamenlijke lunch
Werk je thuis of op kantoor? Ben je daar alleen of zijn er mensen om je heen? Stem een tijd af waarop je met meerdere mensen samen (digitaal) gaat lunchen. Heerlijk even over koetjes en kalfjes praten. Of scroll op onze Instagram pagina door wat stellingen of dilemma's en maak een keuze! Belangrijk in deze onzekere periode: have fun!


24 maart 2020 - 8.36 uur | Luister eens een podcast!
Hoewel het nog steeds niet helemaal is geland, is het een feit dat de agenda's van veel mensen leger zijn dan normaal. Benut dit dubbel, met 1) een wandeling en 2) een inspirerende podcast. Zo is het niet erg om alleen naar buiten te gaan! 

Wist je dat wij zelf afgelopen jaar ook een podcast aflevering hebben opgenomen? Luister 'm hier!  


24 maart 2020 - 7.45 uur | Online vergaderbingo
Had je deze al gezien? Afgelopen kerst hadden we al een bingokaart voor rebels gedrag. Deze van Noorderpoort voor online overleg en les is ook erg herkenbaar. 


 23 maart 2020 - 15.24 uur | Het positief blijven bekijken - 3 lessen uit onze #digivrijmibo 
Afgelopen vrijdag was het zover, de eerste #digivrijmibo. In vier dagen stampten we hem uit de grond. En het was zo’n prachtig voorbeeld van leren door te doen in deze rare tijd, dat ik er graag wat lessen uit haal om met je te delen. Lees ze hier!


23 maart 2020 - 13.15 uur | Energie in huis
Wat geeft jou energie? Een moeilijke vraag? Dan wat makkelijkere vragen. Wat vind je leuk? Waar ben je goed in? Wat werkt voor jou ontspannend? Schrijf het eens onder elkaar. En kijk nu hoe je dit kunt toepassen op jouw werksituatie. 

Mijn energiebronnen zijn bijvoorbeeld schrijven, bloemen en de zon. Dus ben ik vandaag bezig met dit liveblog, in een werkhoekje voor het raam en tijdens een break heb ik ons balkon weer lenteproof gemaakt. Zo help ik de tuinders ook nog een beetje, het is allemaal niet zo ingewikkeld ;-)

De kunst is vaak om het ook daadwerkelijk te doen, dus zet het in je agenda. Welke energiebronnen ga jij deze week inzetten en wanneer? 


23 maart 2020 - 9.32 uur | Hoe houd je dat thuiswerken vol?
Je hebt ze ongetwijfeld ook al voorbij zien komen, allerlei tips voor thuiswerken. Wij vinden dit een mooi lijstje waarin de belangrijkste worden benoemd. 


20 maart 2020 - 19.23 | De aftermovie
Wat was het leuk! Met een mooie club mensen sloten we deze eerste week van thuiswerken digitaal af. Hoe ging dat dan? Bekijk onze aftermovie. Spreekt het je aan? Vrijdag doen we het gewoon nog een keer!  


 20 maart 2020 - 15.41 uur | We zitten er klaar voor! Jij ook? 
Ga snel naar https://rebelpoint.nl/blog/digivrijmibo, verover NU jouw #digivrijmibo plek en pak je borrel erbij! Heb jij onze #digivrijmibo-studio al gezien? 


 20 maart 2020 - 12.00 uur | #digivrijmibo
De allereerste Digitale Vrijdagmiddagborrel! Oftewel de #digivrijmibo. Zorg dat je erbij bent! De code om naar de borrel via Zoom te komen vind je op deze pagina. Cheers!


20 maart 2020 - 11.39 uur | nu.nl
Hoe tof? Nu.nl heeft onze #digivrijmibo opgepakt!


20 maart 2020 - 11.00 uur | Persbericht
Rebelpoint introduceert vandaag met een aantal partners een nieuw woord (Dikke van Dale, let je op?): ... lees verder


20 maart 2020 - 10.15 uur | Er gaat iets gaafs gebeuren vandaag
Houd social media en deze liveblog in de gaten, vanmiddag delen we wat er gaat gebeuren! Ben jij klaar voor positieve vibes?! 


20 maart 2020 - 9.00 uur | RebelGuide
Goede kans dat je op dit moment thuis zit en wat minder werk te doen hebt. Hét moment voor wat reflectie. Want wat heb jij eigenlijk nodig in je werk? En besteed je daar ook echt tijd en aandacht aan? Heb je het lef om situaties te creëren die goed voor je zijn? In de komende periode heb je de unieke kans om daar onderzoek naar te doen met behulp van onze RebelGuide. Daarin vind je opdrachten die je zelf kunt maken. Waardoor je bewust bezig gaat met jouw behoeften. En dat doe je natuurlijk niet alleen. Normaal gesproken werken we vooral met teams maar nu gaan we aan de slag met maximaal 75 #happyrebels in spe, die deze tijd ook graag aan willen grijpen als een kans. Doe je ook mee? Schaf de RebelGuide aan en dan gaan we vanaf 30 maart samen rebelleren!

Ik wil de RebelGuide!

Geschreven door: Margreet Tijms, Anique Wijnhoud en Sharon Rodenburg