Complimenten geven voor beginners: 3 handvatten

“Margreet, wat heb jij een goede stem voor online trainingen, heel helder en duidelijk. Dit past echt heel goed bij je.” Zo gaaf om dit compliment te krijgen vorige week van Cor van der Krogt na onze online RebelBoost! voor de politie.

Vlak daarvoor schreef ik al over de kracht van complimenten. Dat het zorgt voor een acuut geluksgevoel bij ontvanger én gever. Maar hoe geef je nou een goed compliment? Met het compliment van Cor als voorbeeld 3 dingen om op te letten.  

1.    Wees oprecht

Allereerst, en dit spreekt volledig voor zich, je moet het menen. Vleierij creëert juist wantrouwen, want wat zou de gever ermee willen bereiken? Benoem iets wat je ook echt goed vindt aan de ander. Ik geloofde Cor toen hij me dit compliment gaf. Hij had dat ook niet kunnen doen. Je moet er als gever even moeite voor doen. Maar het resultaat is de moeite waard!

2.    Maak het concreet

Blijf niet hangen in algemeenheden maar praat over specifieke situaties. En doe het zo snel mogelijk na die situatie. In het geval van de online RebelBoost! kwam Cor meteen na afloop bij me. 

3.    Maak het persoonlijk 

De mooiste complimenten gaan over een persoonlijkheidskenmerk, iets wat belangrijk is voor de ander of over iets dat iemand moeilijk vond maar toch heeft gedaan. In dit geval onze allereerste RebelBoost! voor zo’n grote groep. Best spannend, en dus kwam het compliment des te meer binnen.

Doe het op jouw eigen manier, face to face, in een appje of aan de telefoon. Onze RebelCards kun je er ook voor gebruiken!

Geschreven door: Margreet Tijms