Fiduwattes?!? Wat vertrouwen jouw organisatie gaat brengen

Fiducie, mijn bedrijfsnaam, vertrouwen in vaker gebruikt Nederlands. Vertrouwen in jezelf, vertrouwen in je organisatie en vertrouwen in je collega’s. Maar wat is nou vertrouwen? En nog veel belangrijker, hoe zorg je voor vertrouwen binnen jouw organisatie?

Kwetsbaarheidsvertrouwen

Wat zeggen de experts? Teameffectiviteitsgoeroe Lencioni stelt dat het gaat om kwetsbaarheidsvertrouwen; het vermogen om je kwetsbaar op te stellen en open en eerlijk te durven zijn in samenwerking. Dat je durft te zeggen dat je iets niet weet of dat je iets eng vindt. Dat je niet alleen maar het haantje bent met je borst vooruit, maar dat je juist ook reflectief vermogen hebt en durft aan te geven dat je iets niet zo goed kunt of dat je hulp nodig hebt. In zijn piramide van samenwerken is vertrouwen de basis, zonder dat wordt de samenwerking nooit succesvol. Ik heb in dat kader nog wel eens de neiging alles zelf te willen uitzoeken terwijl naast me mensen staan die me graag verder op weg helpen. Zo maak ik het mezelf onnodig ingewikkeld. Maar hoe krijg je dat kwetsbaarheidsvertrouwen dan voor elkaar in jouw organisatie?

Wat ik niet wil dat jij weet is…

Sinds een paar weken mag ik me onderdeel noemen van het team van Rebelpoint. Wat zij doen, en wat ik echt prachtig vind, is elke meeting beginnen met een rondje. De vraag waar iedereen dan antwoord op geeft is: Wat ik niet wil dat jij weet is… Een hele mooie manier om je kwetsbaarheid te laten zien en het te hebben over je angsten. En natuurlijk doet Anique, de oprichtster, gewoon lekker mee. Er is onderzoek naar gedaan en het allerbelangrijkste bij kwetsbaarheidsvertrouwen is dat de leidinggevende het goede voorbeeld geeft. Dan wordt er gevolgd. Logisch ook wel. Als jij bij jouw leidinggevende alleen maar ziet dat hij of zij alles kan en nooit ergens mee worstelt, dan wordt dat de standaard. Een hele onrealistische standaard, dat dan weer wel.

Vertrouwen in het leven

Naast vertrouwen in jezelf en in de mensen om je heen is er ook nog zoiets als vertrouwen in het leven. In dat er dingen op je pad komen. In dat je de controle soms los kunt laten, in openstaan voor nieuwe avonturen. Met mijn net nieuwe bedrijfje spreekt dat me aan. Hoe het allemaal komt weet ik nog niet precies, maar ik heb vertrouwen dat ik er op in kan springen en er iets van kan maken. En eerlijk is eerlijk, dat is soms ook best eng. Want komen die opdrachten er wel? Zit de markt wel te wachten op mijn kennis en kunde?

 Hans Wopereis, schrijver van het boek Bezieling werkt, koppelt organisatieontwikkeling heel mooi aan dat vertrouwen in het leven: “Een organisatie die zich ontwikkelt, die benieuwd is naar nieuwe wegen, die medewerkers uitdaagt te leren en te ontwikkelen heeft ook deze vorm van vertrouwen nodig. Een vorm die groter is dan vertrouwen in je zelf en vertrouwen in je medemens. Het is het leven vertrouwen. Het is het oude durven loslaten terwijl het nieuwe zich nog niet aandient.” Of in de woorden van Daniel Lohues: “Heb dr mar fiducie in, want t giet precies zoas t giet”.

Let’s rebel!

Met het stoppen bij RBO en het voor mezelf beginnen heb ik die stap gezet. Het oude losgelaten. Ik heb vertrouwen dat organisaties die zich willen ontwikkelen behoefte hebben aan mijn expertise. Dat ik ze kan helpen om samen met hun medewerkers in beweging te komen. Vanuit vertrouwen handig nieuw gedrag vast te stellen en mooie ontwikkelactiviteiten te bedenken die dat nieuwe gedrag gaan helpen te laten zien. De prachtmethode van Rebelpoint voor werklef en eigen regie zit daarbij in m’n rugzak. Geïntrigeerd? Let’s talk: 0651013724

 

Geschreven door: Margreet Tijms