Je wilt toch niet niet ontwikkelen?!? De voordelen van een growth mindset en hoe je die ontwikkelt

Vlak voor de zomervakantie hadden we onze 2e opleidingsdag voor de RebelMaster opleiding. Wat is het fijn om een groep mensen te trainen waar ik me mee verbonden voel. Die onze kernwaarden deelt. Die, net zo als wij, gelooft in ontwikkeling, in altijd blijven leren en in open staan voor nieuwe ervaringen en zienswijzen. Eén van de deelnemers wist het mooi te verwoorden. “We hebben allemaal een growth mindset.” Wij begonnen allemaal te knikken. Kennen het principe en geloven er in. Jij nog niet? Ik deel graag met je wat die growth mindset is en waarom het zo klopt met onze Rebelmethode. En dan geef ik je ook meteen een paar tips om (nog meer) een growth mindset te creëren. 

Growth en fixed mindset

Heel simpel gezegd geloven mensen met een growth mindset dat je zelf controle hebt over je ontwikkeling. En dat je in principe alles kunt leren. Als je het maar wilt. Carol Dweck van Stanford University begon er zo’n 30 jaar geleden onderzoek naar te doen. Ze keek naar het verschil tussen mensen met die growth mindset en mensen met een fixed mindset, die geloven dat je wordt geboren met een bepaalde intelligentie en dat je het daarmee moet doen. En ze achterhaalde interessante dingen. Bijvoorbeeld dat de hersenactiviteit van mensen met een growth en een fixed mindset enorm verschilt wanneer ze een fout maken. Mensen met een growth mindset zien falen als een kans. Ze willen leren hoe ze het de volgende keer beter kunnen doen. Mensen met een fixed mindset willen het vooral niet nog een keer proberen. Ze kunnen iets of ze kunnen het niet. Het blijkt dat mensen met een growth mindset meer gemotiveerd zijn om te leren én beter presteren. 

Kritische vragen

Eén van de kernwaarden van Rebelpoint is ontwikkelen. Het zal je dan ook niet verbazen dat wij geloven in die growth mindset. Maar op bepaalde vlakken vind ik em best ingewikkeld. Want geloof je met een growth mindset dan ook dat iedereen zich kan ontwikkelen tot professor? Volgens mij niet. Maar je gelooft wel dat je altijd nieuwe dingen kunt leren. In jouw eigen gebied, op jouw eigen niveau. 

Ik geloof ook niet dat je met een growth mindset alles moet willen leren. Ik ben overtuigd van talentmanagement. Van focussen op waar je al goed in bent. En dat verder ontwikkelen. En dus ook dingen links laten liggen. Zo ben ik niet zo van de technologie. En word ik omringd door mensen die daar veel handiger in zijn dan ik. Dus laat ik het. Maar dat is een keuze. Het is niet de overtuiging dat ik het niet kan leren. Het is de overtuiging dat ik het niet hoef te leren. 

Hoe vergroot je jouw growth mindset?

Staat muurvast wat jouw mindset is en is er niks meer aan te veranderen? Nee. Het goede nieuws is dat je jezelf kunt trainen om meer te denken vanuit een growth mindset. En dat is helemaal niet zo moeilijk. 3 simpele tips. 

  1. Verander je overtuigingen
    Ik ben slecht in sport. Op de basisschool vertelde de juf mijn moeder al dat mijn motoriek te wensen overliet. Ik weet dan ook niet anders dan dat. Het werd bevestigd. Keer op keer. Schoolgym was een drama, jaren op handbal gezeten maar m’n vriend maakt nog grappen over hoe ik een bal gooi en na talloze pogingen heb ik het waterskiën ook maar opgegeven. En toch is die eerste zin, ik ben slecht in sport, niet waar. Mijn motoriek is niet optimaal, oké. Maar ik kan prima wandelen, hardlopen gaat me ook best goed af, ik ben een waterrat en vind het heerlijk om te duiken. Pas op voor je eigen overtuigingen. Wat kun je echt niet en waarvan heb je jezelf overtuigd dat je het niet kunt?

  2. Verander je taal
    Na stap 1 is de kunst om ook te veranderen hoe je praat. Stop met vertellen wat je allemaal niet kunt. Stop met focussen op wat er allemaal niet goed gaat. Deze corona tijd geeft heel veel aanknopingspunten op dit vlak. Want ja, het is toch allemaal wel wat. En de omzet is naar beneden en het sociale contact ook en we kunnen van alles niet en oh, oh, oh, wat is het allemaal zwaar. Het kan echt anders. Corona heeft ons ruimte gegeven om stil te staan bij wat echt belangrijk is. Corona heeft gezorgd dat we allemaal online werken, dat het fileprobleem acuut is opgelost en dat de lucht frisser is dan jaren daarvoor. Overdreven positivo met een naïeve wereldblik? Misschien. Maar probeer het eens uit. Minder word je er in ieder geval niet van.

  3. Laat je inspireren 
    Er zijn zoveel boeken geschreven over die growth en fixed mindset, lees over het brein en over leren. Bekijk de Ted talk van Carol Dweck ook eens. En waar je mee omgaat, daar wordt je mee besmet :-) Dus omring je met mensen die ook denken vanuit ontwikkeling en groei. We starten in oktober weer met een nieuwe RebelMaster opleiding. De ervaring leert dat die mensen met een growth mindset aantrekt. Dus kom er vooral bij!

 

Geschreven door: Margreet Tijms