RebelStory - Donovan Maduro

De dansliefhebbers van Groningen kennen hem wel: Donovan Maduro. De man die jaren geleden al wist wat hij wilde. De man die weinig support kreeg toen hij acht jaar geleden kwam met zijn plan om Café Donovan's te beginnen. Maar daar heeft hij zich niet door laten tegenhouden: "Ik weet wat ik wil en dat ga ik gewoon bereiken". En dat heeft hij gedaan.

Eigenaar van Donovan's

Donovan Maduro is eigenaar Van Café Donovans, gelegen in de Peperstraat. Het is één van de gezelligste uitgaansgelegenheden van Groningen: een goede service, gezelligheid en een scala aan cocktails. Het is bij uitstek dé uitgaansplek om te dansen op Funk, Soul en Motown, afgewisseld met R&B, Latin en Pop muziek. Geregeld maken een vriendin en ik een praatje met Donovan, wanneer we na een week werken even gaan ontladen in de stad. Al snel werd het mij duidelijk dat hij een echte rebel is die erg gelukkig is met het werk dat hij doet. Hij deelt zijn verhaal.

Wat is volgens jou de definitie van een rebel?

Donovan omschrijft een rebel als iemand die niet bang is om zijn eigen, niet eerder belopen pad, te kiezen. 

Mensen vinden jou een rebel. Waar zit dat 'm in denk je?

"Ik ben dominant, ik weet wat ik wil en hoe ik het wil. Met een duidelijk doel voor ogen weet ik hoe ik dat moet bereiken en hoe ik het ga doen. Toen ik begon met Café Donovan's was het mijn doel om de ultieme combinatie te maken van muziek, service en gastvrijheid. Die combinatie werkt het beste. Op de vreemdste manieren test ik uit wat werkt en wat niet. 

Wat is de meest rebelse prestatie in je leven?

De meest rebelse prestatie was het toen Donovan kwam met het idee om te beginnen met Café Donovan's. Veel mensen om hem heen vonden het geen goed plan en stonden er niet achter. Zelfs de brouwerij waar hij zaken mee wilde doen, stond er niet achter. Toen hij in 2011 met de verbouwing wilde beginnen, werd hem geadviseerd om dat niet te doen. En toch deed hij het. Alles of niks. Hij had een idee in zijn hoofd en dan moeten anderen van goeden huize komen om dat idee van tafel te schuiven. In al deze jaren waren er drie mensen die in Donovan geloofden. En dat doen ze nog steeds. 

Wat is je favoriete rebelse eigenschap?

Twee antwoorden volgen: "Duidelijkheid en eerlijkheid. Daar kom je echt het verst mee. Deze eigenschappen hebben me vertraagd, maar anderen en ik wisten wel waar we aan toe waren. Aangezien mijn ideeën al uitgebreid vastliggen en ik daar mijn gedachten over heb, zien mensen mij als een concurrrent. Bij brouwerijen moet je daardoor ja knikken en je ertussen drukken om dingen voor elkaar te krijgen. Ik ben niet zo. Ik ga niet sociaal wenselijk doen. Dit heeft de boel vertraagd, en toch ben ik nu waar ik wilde zijn!"

Hoe weet je dat je rebelse keuzes goed zijn?

Hier is hij heel duidelijk over. Hij wist altijd al dat zijn plannen en keuzes goed waren. En doordat Café Donovan's nog steeds bestaat, weet hij dit helemaal zeker. Na vier maanden kwam de brouwerij terug om zijn excuses aan te bieden. Om te zeggen dat hij het verkeerd had: "Ik dacht dat jij binnen een jaar wel dicht zou zijn". Het tegenovergestelde is waar. In juni bestaat zijn café al acht jaar!

Wat denk je dat mensen over rebellen moeten weten?

"Read between the lines", aldus Donovan. "Rebellen kunnen soms pittig overkomen. Dit ben ik me ook van mezelf bewust. Maar sommige dingen die worden gezegd zijn niet meteen een aanval. Het is bedoeld om dingen aan de oppervlakte te brengen en mensen wakker te schudden. Wat ik wil is dat mensen om mij heen het beste uit zichzelf halen. Werknemers en leveranciers zien dit, het hogere segment kan er minder goed tegen. Dat zijn de mensen die ik nodig heb om mijn plannen uit te voeren. Plannen die ik met de beste bedoelingen heb. Mijn openheid en directe aanpak staan dit soms wel eens in de weg."  Waar het op neer komt?  Rebellen doen er alles voor om hun doel te bereiken en hun hele leven daar omheen bouwen!

Wat wil je rebellen adviseren?

"Volg je doel en laat je nergens door tegenhouden."

En rebellen-to-be?

Het antwoord op deze vraag linkt hij aan het hartinfarct dat hij heeft gehad. Wat hij rebellen-to-be wil adviseren is om eens na te denken of je tevreden bent als vandaag je laatste dag is. Heb je dan je doel bereikt? Heb je alles gedaan wat je wilde doen? Of schuif je dat wat je het liefste wil elke keer vooruit?  Wanneer de dag waarop Donovan zijn hartinfarct kreeg zijn laatste zou zijn, dan zou hij tevreden zijn. Hij neemt zijn doelen altijd als uitgangspunt. 

Van 1 tot 10, hoe gelukkig ben je in je werk?

"Een 9,5! Ik zie dat mensen plezier hebben, wanneer ze bij ons zijn. Ik zie dat mensen het fijn vinden. Positieve vibes geven mij energie. Daarnaast doe ik in mijn werk wat ik het liefste doe en acht jaar geleden voor ogen had."

Wat kunnen we van rebellen leren om gelukkiger te zijn in het werk?

Donovan adviseert je om eens te kijken naar dat wat je echt niet meer wil in je werk. Dan ga je zien wat je wel wil. Veeg van tafel waar je klaar mee bent in je werk om vervolgens je doelen te verfijnen. Probeer het optimale eruit te halen en neem geen genoegen met een beetje! 

Benieuwd naar het bedrijf achter Donovan? Kom jij dit weekend ook voor een cocktail en voor goede muziek? Ga naar http://donovans.nl/ of like de Facebookpagina: https://www.facebook.com/cafedonovans/