21 redenen waarom werkgeluk niet werkt in jouw organisatie

We worden ermee platgegooid. Lezingen, events, berichten op LinkedIn. Overal zien we terug dat je als medewerker of organisatie niet meer om werkgeluk heen kan. Ik moet toegeven: je hebt gelijk als dit voor jou niet het geval is. 

Herkenbaar?

Eerlijk is eerlijk, iets triggerde je om op de blog te klikken. Wat is dit voor jou? Wil jij werkgeluk op 1 zetten in jouw werk of organisatie, maar krijg je van je collega's en leidinggevenden steeds een weerwoord? Of ben je zelf juist sceptist over werkgeluk? Je werkt voor het geld en of je gelukkig bent met wat je doet dat maakt niet uit. 

Wat je trigger ook is, ik wil je laten weten dat ik je begrijp. Toen ik vanmorgen opstond, voelde ik dat het tijd was om de redenen om niet met werkgeluk aan de slag te gaan met je te delen. Hierbij een greep van de redenen die ik in de afgelopen jaren ben tegengekomen.  

Enkele redenen op een rijtje... 

 1. Ja, maar..
 2. Ik ben al gelukkig!
 3. Mijn werknemers zijn al gelukkig!
 4. Doe maar gewoon normaal.
 5. Wat levert het op?
 6. Ik moet er eerst een nachtje over slapen. 
 7. Ik weet zelf wel wat me gelukkig maakt.
 8. Ik werk gewoon voor het geld.
 9. Wat zweverig en vaag!
 10. Dat hebben we al eens geprobeerd, maar het werkt niet.
 11. Dan stappen mijn medewerkers zeker op omdat ze erachter komen dat ze hier niet gelukkig zijn?
 12. Daar hebben we geen tijd voor hoor.
 13. We zijn hier zelf al mee bezig.
 14. Dat past niet in onze organisatie.
 15. Onze organisatie loopt toch gewoon goed?
 16. Dat kost veel teveel geld!
 17. Dat duurt te lang.
 18. We moeten eerst onderzoeken of het wel nodig is.
 19. Daar zijn we te nuchter voor. 
 20. Ja, dat is misschien wel iets voor in onze plannen van volgend jaar.
 21. Daar gaan we wel aan de slag, wanneer het echt nodig is!

Idea killers

Redenen om iets niet te doen, ook wel idea killers genoemd, zijn er in allerlei vormen en maten. Verbaal en non-verbaal. Het effect van deze idea killers is echter hetzelfde. Ze zuigen alle energie weg om nieuwe dingen uit te proberen en de positieve resultaten te creëeren waar we allemaal op onze eigen manier naar op zoek zijn. 

Zoals ik al noemde stond ik vanmorgen op met de drang om ze met je te delen. Enerzijds uit frustratie, anderzijds vanuit de hoop dat het je bewust maakt van wat er gebeurt. En nee, niet alleen omdat het mijn werk is en ik het liefste wil dat iedere organisatie van werkgeluk een prioriteit maakt.

Waar mensen en organisaties tegenaan lopen

In mijn werk spreek ik mensen uit alle lagen van de organisatie. Directeuren, managers, leidinggevenden, medewerkers. Waar velen van hen de bovenstaande idea killers in een gesprek gooien, klagen ze anderzijds over de vele problemen waar hun organisatie op de dag van vandaag tegenaan loopt.

Medewerkers zitten tot over hun oren in het werk, ervaren werkdruk, voelen zich een nummertje in de organisatie, melden zich ziek, hebben niet het gevoel van meerwaarde te zijn, voelen zich niet serieus genomen en ga zo maar door.

Directeuren, managers en leidinggevenden ervaren een lage betrokkenheid onder werknemers, hebben moeite met het vinden en behouden van goede medewerkers, willen dat medewerkers nee leren zeggen en hun tijd beter indelen en weten niet wat ervoor nodig is om weer een lach op de gezichten van medewerkers te toveren.

Wat gun je jezelf en de organisatie?

Laten we het eens omdraaien. Uiteraard heb je gelijk wanneer je één of meerdere van de bovenstaande redenen geeft om niet met werkgeluk aan de slag te gaan. Maar verbaas je er dan niet over dat je de komende jaren te maken houdt met de problemen waar je tegenaan loopt. Waarschijnlijk waren deze problemen vorig jaar namelijk ook al aan de orde. We zijn zo goed in het geven van redenen waarom iets toch niet gaat werken, maar hebben we het al geprobeerd? De enige manier om erachter te komen of de idea killers aan de orde zijn, is door in actie te komen en het gewoon te doen! Pas daarna kan je beoordelen of ze waar zijn. 

Werkgeluk is een zweverige term, ik weet het. Maar is dat een reden om er niet mee aan de slag te gaan? Als ik er een ander woord aan geef, blijven de idea killers bestaan. De vraag is of je jezelf eerlijk de vraag durft te stellen wat jij jezelf en de organisatie gunt. En als ik die vraag aan mensen stel, komen de antwoorden wel erg dicht in de buurt van werkgeluk. 

Duizend redenen om wel met werkgeluk aan de slag te gaan

Nu je bij jezelf nagaat wat je jezelf en je organisatie gunt, merk je waarschijnlijk dat de idea killers enigszins naar de achtergrond verdwijnen. Iedereen wil gelukkig zijn in het werk en je zal merken dat deze focus er stapje voor stapje voor zorgt dat de problemen waar je organisatie tegenaan loopt zich 'oplossen'. Simpelweg door je te focussen op wat je wél wil.

Lot van Leth is manager bij woningcorporatie Accolade in Heerenveen. Begin volgend jaar gaat zij met haar team aan de slag met de RebelBox. Voor haar liggen niet de idea killers, maar haar enthousiasme voor werkgeluk op de voorgrond. Wat haar redenen zijn om met werkgeluk aan de slag te gaan, kan je volgende week lezen in haar RebelStory.