Waarom werkgeluk een werkwoord zou moeten zijn

Susanne Zijlstra is ervan overtuigd dat je geen permanente staat van geluk kan vinden en dat dat zeker geen doel op zich is. Hoewel zij zich bij Noorderlink voor het eerst in haar carrière echt een #happyrebel voelt, is zij niet altijd gelukkig. Wel weet ze op deze momenten vaak waar het aan ligt, wat ze nodig heeft en wat ze eraan kan doen. 

Twee maanden geleden bij Noorderlink...

Logo NoorderlinkSoms heb je dat. Dat je kennismaakt met iemand die je meteen vertrouwt en waarbij je direct de ruimte ervaart om je kwetsbaar op te stellen. Susanne is voor mij hét voorbeeld van een #happyrebel en er is niemand die beter kan uitleggen waar dit 'm in zit dan zij. 

Hoe ben jij een #happyrebel geworden?

Susanne noemt dat zij in haar loopbaan veel keuzes heeft gemaakt die gebaseerd waren op zekerheid. In deze eerdere banen heeft zij veel geleerd en ook zeker werkplezier ervaren. "Toch bleef het ergens steeds knagen. Ik leek mijn draai niet te kunnen vinden. Het kwartje viel pas na een sollicitatiegesprek voor een functie die qua werkzaamheden echt niet bij mij paste."

Na dit gesprek stond Susanne op de stoep en betrapte ze zichzelf op de gedachte dat ze hoopte dat ze niet zou worden aangenomen. Ze beschrijft het als een paniekgevoel. "Hoewel het gesprek erg leuk was, besefte ik mij dat het daar niet aan lag. Ik besefte mij dat veel van mijn loopbaankeuzes gebaseerd waren op angst. Angst om werkloos te raken en om anderen teleur te stellen. Tot mijn schrik kreeg ik de baan. Dit werd het moment waarop ik voor het eerst naar mezelf geluisterd heb. Nee zeggen was de enige optie. Een week later kwam ik de vacature tegen van programmamanager bij Noorderlink. En je raadt het al: deze functie sloot perfect aan op mijn achtergrond en op wat ik belangrijk vindt en waar ik energie van krijg. Ik solliciteerde en kreeg de job!”

Wat versta jij onder werkgeluk?

“Werkgeluk is voor mij niet de hele dag met een gelukzalig gevoel rondlopen. Daar maak je het te groots mee en dat is ook niet realistisch.” Susanne voegt eraan toe dat werkgeluk ‘m voor haar zit in de dingen die je blij maken. Dat je daar aandacht aan gaat besteden en meer van gaat doen. Dit is een zoekproces. Je moet steeds kritisch blijven en kijken hoe het ervoor staat. "Op momenten dat ik me minder goed voel, weet ik vaak waar het ‘m in zit en wat ik eraan kan doen. En dan is doen natuurlijk een tweede. En: ook op momenten dat ik minder goed in mijn vel zit, kan ik me juist heel dankbaar en gelukkig voelen."

Susanne voegt eraan toe dat ze niet voor niets gelooft dat werkgeluk een werkwoord zou moeten zijn. Ze legt de vergelijking met een relatie. In een relatie ben je volgens haar ook niet altijd euforisch en passioneel. Soms kabbelt het een tijdje en dit hoeft helemaal niet erg te zijn. Werkgeluk realiseren vraagt, net als een relatie, om hard werken. Wat nu goed voelt en je gelukkig maakt, maakt je misschien over een half jaar diep ongelukkig. Jij verandert en jouw omgeving ook!"

Hoe draagt Noorderlink bij aan jouw werkgeluk?

Susanne noemt dat alle mensen in de organisatie het vertrouwen krijgen dat zij de verantwoordelijkheid aankunnen. Er is ruimte om met elkaar te sparren. Falen of het niet weten is oké, dat hoort erbij. Ze voegt eraan toe dat Noorderlink een leercultuur kent. "Als je op je bek gaat, kijken we samen wat we eruit kunnen halen. Verbinden staat bij Noorderlink centraal en dit voorbeeld willen we natuurlijk ook geven aan andere organisaties. Hetzelfde geldt voor werkgeluk. Daar is geen vast recept voor. We krijgen zelf de kans om te ontdekken wat we nodig hebben en krijgen het vertrouwen om hierin te ontdekken wat wel en niet werkt.”

Waarom hebben organisaties #happyrebels nodig?

"Wat ik denk en zie is dat mensen van nature erg voor veiligheid kiezen. Ik herken dat als geen ander. We zijn gewoontedieren, dus blijven we doen wat we altijd deden. Organisaties hebben mensen nodig die de bestaande structuur en cultuur bevragen. Mensen die weten wat ze zelf kunnen doen om gelukkig te werken, écht passen bij de organisatie en bijdragen aan een energieke en bevlogen organisatie. Mensen die verantwoordelijkheid nemen en zich kwetsbaar durven opstellen. En daarmee heb ik het niet alleen over de medewerkers, maar ook over het management.”

Hoe kunnen organisaties dit aanpakken?

Susanne adviseert leidinggevenden, HR-medewerkers en P&O’ers  om in gesprek te gaan met medewerkers en niet zelf in te vullen waar zij behoefte aan hebben. Stel elkaar vragen. Waar ben je trots op? Wat vind je belangrijk? Wat heeft je energie gegeven? En wat vreet energie? Als voorbeeld noemt ze de vergaderingen waar we allemaal zo dol op zijn: “Brainstorm met elkaar over de vraag hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat vergaderen met elkaar leuk wordt.” Susanne voegt toe dat veiligheid en vertrouwen in haar ogen de basis zijn voor werkgeluk. "Wanneer deze veiligheid en het vertrouwen mist, probeer dit dan samen te creëren door de onderstroom helder te krijgen. Pas dan kun je vervolgstappen maken als individu, team en/of organisatie. Blijkt dit een te moeilijk en kwetsbaar proces te zijn? Dan raad ik je zeker aan om hulp in te schakelen van een externe partij." 

Wat kunnen mensen morgen doen om gelukkig(er) te werken?

“Luister eens naar je onderbuikgevoel. Je lichaam reageert er wel op als iets heel goed of juist slecht voelt. We hoeven echt niet allemaal stuiterend naar het werk te gaan, maar laten we allemaal iets eerlijker zijn tegenover onszelf. We kunnen in ons huidige werk al zoveel veranderen om meer energie te krijgen, te doen wat we belangrijk vinden, leuke relaties te hebben met collega’s en ga zo maar door."

Hoe kan een gelukskompas hierbij helpen?

"Mijn gelukskompas heeft mij inzicht gegeven in energiebronnen en energievreters en geeft me concrete handvatten om mijn werkgeluk te realiseren. Leuk en zinvol om te doen en ik kan het iedereen aanraden om dat gesprek eens met jezelf aan te gaan."

Gelukskompas Susanne