RebelStory - Anja de Lange

Graag laat ik jullie kennismaken met laatbloei-rebel Anja de Lange. Op 57-jarige leeftijd besloot ze dat ze de laatste tien jaren van haar carrière niet meer wilde doorbrengen zoals ze deed. Verandering in haar huidige werk was geen optie. Na enige tijd hakte ze de knoop door en prikte de datum waarop ze haar baan ging opzeggen.

Gastvrouw Anja nodigde me uit aan tafel bij Droom van Zwolle, waar ze nu werkzaam is. Dat een positieve verandering in het werk niet leeftijdsgebonden is, blijkt wel uit haar RebelStory. 

Gastvrouw bij Droom van Zwolle

Anja heeft Bouwkunde gestudeerd. En dat ze stoer is, spat ervan af! De afgelopen dertien jaar werkte ze bij een houthandel. De laatste paar jaren voelde ze dat ze hier klaar was en dat het werk haar geen voldoening meer gaf. Via haar oudste dochter kwam ze terecht bij Droom van Zwolle en besloot ze om hier een training te volgenNa afloop van de training wist ze wat haar te doen stond. Ze heeft haar CV en sollicitatiebrief afgestoft en is actief gaan solliciteren. Aan het einde van de zomer werd ze door de locatiemanager van Droom van Zwolle gebeld met de vraag: "Heb je al een andere baan? Wij zoeken namelijk iemand ter uitbreiding van het team en we denken aan jou." Droom van Zwolle is een unieke plek om fris, energiek en bezield aan het werk te gaan. Als flexwerker of huurder van ruimtes. Hier is ze nu 26 uur per week en met een grote glimlach te vinden als gastvrouw en klusjesvrouw. 

Wat is volgens jou de definitie van een rebel?

"Iemand die niet met de stroom meegaat!", stelt Anja. "Rebellen willen in hun werk iets toevoegen, het gevoel hebben dat ze van waarde zijn, doen wat ze goed kunnen en nemen geen genoegen met minder." Volgens Anja bepalen rebellen hun eigen koers en laten ze hun geluk niet afhangen van anderen. Leeftijd zegt dus niks! 

Waarom ben jij een rebel?

Tot vorig jaar was Anja voor haar gevoel zeker geen rebel. Nu is ze een rebel omdat ze voor zichzelf heeft gekozen en haar keuze niet meer van anderen heeft laten afhangen. Ze voelde dat er mogelijkheden waren om zich in de laatste tien jaar van haar carrière gelukkig te gaan voelen in haar werk. Ze wilde niet langer opgelucht het weekend in te gaan en op zondag tegen een nieuwe week op zien. Ze is in beweging gekomen, heeft een keuze gemaakt, heeft actie ondernomen en heeft laten zien dat het kan!

Wat is de meest rebelse prestatie in je carrière?

"Dat is toch wel het moment geweest waarop ik mijn baan heb opgezegd. Het plan was om op 1 december 2016 ontslag te nemen. Ik werd echter al eerder benaderd door Droom van Zwolle en heb dus eerder mijn plan kunnen uitvoeren."

Wat wil je rebellen adviseren?

"Niks." Volgens Anja hebben rebellen geen advies nodig. Ze weten wel wat ze nodig hebben en ondernemen de actie om dat voor elkaar te krijgen.

En rebellen-to-be?

Volgens Anja weten veel mensen zelf wel dat ze op de verkeerde plek zitten of met de verkeerde dingen bezig zijn in hun werk. Vraag jezelf af of dit is wat je echt wil. En zo niet, dan moet je in beweging komen. 'Ja, maar.. ' is volgens haar geen optie. Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom iets niet kan, maar het gaat om die ene reden waarom het wel kan. "Ik hoor om me heen dat mensen zeggen: Ja hoe dan? Ik ben te oud of dat gaat toch niet lukken. En ondertussen zijn ze ongelukkig in hun werk. Maak een keuze en ga ervoor! Prik een datum wanneer je je plan gerealiseerd wilt hebben. De enige die iets kan veranderen ben je zelf! Zelf ben ik er erg trots op dat ik het heb gedurfd en de stap heb gezet.

Waar zijn rebellen het hardst nodig?

"Overal. In bedrijven waar mensen uitstralen dat ze blij zijn in hun werk, pakken anderen dit op. Of het nou collega's of klanten zijn.  Het motiveert mensen, ze zetten een stap harder en er ontstaat een positievere werksfeer. 

Welk advies had je graag eerder gekregen?

"Geen advies". Anja licht toe dat ze denkt dat er voor alles een tijd is. Dingen gebeuren op het moment dat het gebeurt. Diep van binnen wist ze allang dat ze van baan moest veranderen, maar ze was nog niet zover om de eerste stap daadwerkelijk te zetten. Toen ze vorig jaar begon bij Droom van Zwolle kreeg ze van haar dochters een kaartje met de tekst Geduld is een wachtwoord. Anja hoopt dat mensen gaan inzien dat het mogelijk is om het werk te doen waar je echt blij van wordt. Ook op latere leeftijd kun je nog een stap zetten.

Van 1 tot 10, hoe gelukkig ben je in je werk?

"Echt heel gelukkig. Vorig jaar was dit een 3, nu zit het echt tegen de 10 aan. Ik doe wat ik het liefst doe, ben de hele dag in contact met mensen, draag eraan bij om mensen blij de deur uit te laten gaan en werk in een geweldig inspirerendeomgeving met fijne collega's." Anja voegt eraan toe dat de cirkel nu rond is en dat het gewoon klopt. "Voor alles is een tijd. Al ben je 57", lacht ze.

Wat wil je mensen adviseren om gelukkiger te zijn in het werk?

"Vraag jezelf af: ben ik echt gelukkig in mijn werk? Word ik er echt blij van? Doe ik iets wat bij je past, wat ik leuk vind en wat aansluit bij wie ik ben? Wanneer het antwoord nee is, dan wordt het tijd om te bedenken hoe je daar verandering in gaat aanbrengen!"