RebelStory - George Arakel

"Volg je hart en houd vast aan je idealen. Maak je doel groter dan je obstakels!" De boodschap van George Arakel, oprichter van Voorbeeld Allochtoon. De boodschap die hij aan werkend Nederland wil meegeven.  

Voorbeeld Allochtoon

Als rebelhunter ben ik iedere dag weer op zoek naar rebellen. Mensen die in hun werk of bedrijf veranderingen tot stand brengen, doen waar ze in geloven en een steentje bijdragen aan de maatschappij. En dan loop je de Voorbeeld Allochtoon tegen het lijf. De wat? De Voorbeeld Allochtoon, een echte rebel, oftewel: George Arakel. Je kent hem van zijn boek Persoonlijk succes is een keuze, van tv en van zijn theatershow. Hij heeft maar één doel: dat iedereen in 2025 allochtoon wil zijn. Hij deelde zijn RebelStory en kwam langs bij Rebelpoint.

Wat is voor jou de definitie van een rebel?

"Iemand die z'n hart volgt en voor z'n eigen idealen gaat."

Anderen noemen jou een rebel. Waar zit dat 'm volgens jou in?

"Mensen zeggen dat ik tegendraads ben. Iedereen wil het woord allochtoon weg hebben. Ik ben de enige die zegt: ik wil dat het woord blijft bestaan en dat iedereen in 2025 een allochtoon wil zijn." George legt uit dat zijn einddoel hiermee hetzelfde is: het oplossen van spanningen en racisme en het creëren van saamhorigheid. Hij is als vluchteling naar Nederland gekomen. Eerst was hij een vluchteling, toen een statushouder, daarna een buitenlander en nu is hij een allochtoon. Vier titels waarmee hij is bestempeld sinds hij in 1997 in Nederland is. Hij merkte dat de benamingen veranderden, maar de manier waarop mensen naar hem keken niet. Dit gaf voor hem aan dat het niet om het woord gaat, maar om het beeld. "Het is heel gek. Op het moment dat je jezelf durft te zijn, vinden mensen je een rebel."

Wat is de meest rebelse ervaring in je carrière? 

George dacht dat iedereen het idee van de Voorbeeld Allochtoon zou toejuichen. Toen hij ermee begon, bleek het tegenovergestelde waar te zijn. 98% van de mensen verklaarde George voor gek toen hij met Voorbeeld Allochtoon aankwam. Ze vonden dat het woord allochtoon moest verdwijnen en waren het dus niet eens met zijn benadering. Niemand wilde  geïnterviewd worden om maar niet te worden geassocieerd met zijn visie. Bedrijven wilden niets met hem te maken hebben. Er was letterlijk een journalist die tegen hem zei dat  Voorbeeld Allochtoon twee jaar later niet meer zou bestaan. Zijn meest rebelse ervaring kwam precies twee jaar later toen hij op het hoofdkantoor van ABN-Amro zijn seminar 'Ambities, doelen en dromen' hostte. Het moment waarop hij zich realiseerde dat dit is waar hij het allemaal voor doet. "Ik heb me niet door de weerstand en obstakels laten tegenhouden. Ik heb mijn hart gevolgd en mijn idealen vastgehouden en kom elke dag dichterbij mijn doel dat iedereen in 2025 een rebel wil zijn.

Welk advies had je graag eerder in je carrière gekregen?

George is hier heel duidelijk over: hij heeft de weg afgelegd zoals deze heeft moeten zijn. Hij heeft school verpest, veel geld besteed aan uitgaan en kleding. Het sloeg allemaal nergens op. Maar zonder die ervaringen zou hij niet zijn geworden wie hij nu is. 

Wat is je favoriete rebelse karaktereigenschap?

"Eigenwijsheid en tegendraadsheid. Als je zegt wat de massa denkt, dan is het tijd om opnieuw te gaan nadenken. Als de massa overtuigd raakt van wat ik zeg, is dit voor mij weer het moment om te gaan evalueren of mijn visie nog wel juist is. Dat geldt voor iedereen. Als je het eens bent met de massa, dan is het hoog tijd om na te denken of het wel klopt en bij jezelf past. Of je wel echt doet waar je hart ligt en of je wel echt je hart volgt." 

 


Wat denk je dat mensen echt over rebellen moeten weten?

"Ze bedoelen het allemaal goed. 1: ze zijn echt zichzelf en 2: ze hebben echt goede intenties. Mensen moeten beseffen dat rebellen koplopers zijn. Mensen kunnen het er niet mee eens zijn, maar over tien jaar zullen ze zich beseffen dat de rebellen gelijk hadden en vooruit liepen. Het is niet voor niets dat één van de eerste reclamespotjes van Apple over rebellen gaat. Think different!"

Wat wil je rebellen adviseren?

George adviseert rebellen om zichzelf te blijven en door te gaan. Een van zijn eerste mentoren zei: "het maakt niet uit wat er gebeurt, blijf lopen." Degene die blijft lopen, wint. En dan heeft hij het niet over het winnen ten opzichte van een ander, maar ten opzichte van je doel. Maak je doel groter dan je obstakels. Hoe groter je obstakels worden, hoe groter je doel moet worden.

En de rebellen-to-be?

"Mensen hoeven niet per se een rebel te worden. Mensen moeten vooral zichzelf zijn. Rebel zijn moet niet iets sexy's zijn wat iedereen maar wil worden. Wat je nu met ondernemerschap ook hebt. Ga niet zitten denken: hoe word ik een rebel? Volg gewoon je hart. En dat is ook alles wat ik doe. Hier heb ik het volgende over gepost: mensen zeggen vaak tegen mij dat ik goed over dingen heb nagedacht. De waarheid is dat ik goed gevoeld heb. Mijn verstand kan zeggen: het gaat om geld. Maar mijn hart zegt nee. Al moet ik bij andere mensen op de bank slapen en van rijst en water leven. Als iedereen maar een voorbeeld allochtoon wil zijn." 

Wat is jouw favoriete rebel van de afgelopen 100 jaar?

Absoluut Martin Luther King. Niet voor niets citeert George hem op de eerste pagina van zijn informatieboekje: Haat kan haat niet verdrijven, enkel liefde kan dat. In de ogen van George, maar ook van vele anderen, heeft Martin Luther King zich nooit verloren gegeven vanwege haat. Hij heeft juist met liefde gereageerd op haat. "We kunnen van hem leren hoe we met liefde kunnen reageren op haat. Toen iemand mij enkele jaren geleden uitschold op straat, vroeg ik haar of ze een knuffel wilde. Ze stopte met schelden en stapte haar auto weer in. Wel jammer dat ze me geen knuffel teruggaf, haha." Hij voegt eraan toe dat verandering ontstaat door liefde, niet door haat. Mensen hebben in deze tijd behoefte aan iets positiefs, vooral als het gaat over maatschappelijk gevoelige onderwerpen. 

Van 1 tot 10, hoe gelukkig ben je in je werk?

In de keuzes die hij heeft gemaakt, scoort George een 10 op zijn werkgeluk. Het werk dat hij doet is 100% in lijn met waar zijn hart ligt. Hij is dan ook slecht in het maken van keuzes die niet in lijn zijn met zijn hart. Wel zou hij graag nog meer resultaat zien. Wanneer je veel impact maakt, komt hier automatisch geld uit voort. Want eerlijk is eerlijk, we hebben wel geld nodig. Hij adviseert mensen die gelukkiger willen zijn in hun werk om hun hart te volgen en hun idealen vast te houden. 

Last but not least: wat moet je nooit tegen een rebel zeggen?

"Tegen een rebel kan je alles zeggen. Hoe meer weerstand, hoe beter!"


Wil je meer weten over George Arakel en over zijn bedrijf Voorbeeld Allochtoon?