RebelStory - Marjolein van den Brink

Vorige week maakte ik kennis met een HR-medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen: Marjolein van den Brink. Jarenlang ging ze met lood in haar schoenen naar het werk. Vorig jaar besloot ze dat het genoeg was en gooide ze het roer om. "Ik heb weer energie, ben gelukkig en heb elke dag zin om aan het werk te gaan!" 

Medewerker personeelsbeheer

Sinds september 2016 is Marjolein werkzaam als medewerker personeelsbeheer bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkt bij de afdeling HR-Services: één van de vijf onderdelen van de afdeling HR-RUG. De andere onderdelen zijn: HR-Advies Binnenstad, HR-Advies Zernike, HR-Innovatie en HR-Experts. Samen met haar collega's is zij verantwoordelijk voor alle administratieve taken die voortvloeien uit de in-, door- en uitstroom van personeel.

Wat is volgens jou de definitie van een rebel?

"Iemand die keuzes durft te maken, stoer en zelfverzekerd is en energie uitstraalt. Er zijn veel mensen die van alles roepen, maar niks doen. Rebellen zitten niet te wachten tot het 'vanzelf' beter wordt, maar gaan over tot actie", stelt Marjolein.

Mensen vinden jou een rebel. Waar zit dat 'm in?

Volgens Marjolein zit dit 'm in de vele keuzes die ze heeft durven maken en de veranderingen die deze keuzes met zich mee brachten. In een jaar tijd heeft ze haar hele leven omgegooid. Elke dag ging ze met tegenzin naar het werk. Ze kon zichzelf niet meer zijn. Er leefde een angstcultuur en haar vaste contract voelde als schijnzekerheid. Op een dag was het klaar! Ze realiseerde zich dat als ze echt gelukkig wilde worden, ze de keuze moest maken om het roer om te gooien.  

Wat is de meest rebelse prestatie in je leven?

Dit was op hetzelfde moment vorig jaar. Want het was niet alleen haar werk waar ze ongelukkig van werd. "Ik was niet gelukkig in mijn huis, in mijn relatie en in mijn werk. Ik heb alles veranderd. Een huis gekocht, mijn baan opgezegd en mijn relatie verbroken. Dit klinkt misschien drastisch, maar ik heb er lang over nagedacht. Ik bleef mezelf afvragen of dit was waar ik echt gelukkig van werd en waar ik het allemaal voor deed. Dit was niet het geval, dus moest het anders." 

Wat is je favoriete rebelse eigenschap?

Moed en doorzettingsvermogen is haar antwoord. De kracht vinden om echt stappen te ondernemen en aan te geven wat je nodig hebt. Wat je te verliezen had? Niks. Volgens Marjolein zijn we te bang om onszelf kwetsbaar op te stellen, gezichtsverlies te lijden of onze baan kwijt te raken. "Zeg gewoon wat je nodig hebt en ga in gesprek. Ook je leidinggevende heeft er belang bij dat je het bespreekbaar maakt."

Hoe weet je dat je rebelse keuzes goed zijn?

"Ik voel me veel gelukkiger nu. Ik sta 's ochtends op, hoor de vogels weer fluiten en merk weer op dat de zon schijnt. Ik heb weer zin om te leven. Tot vorig jaar stond ik op en dacht ik: oh nee, weer zo'n dag. Ik moest mezelf bij elkaar rapen. Ja, het heeft tijd en energie gekost om hier te komen, maar het was voor het goede doel. Ik wist wat ik wilde en dat is gelukt!"

Wat wil je rebellen-to-be adviseren?

Marjolein adviseert je om je eens af te vragen of je met een positief gevoel wakker wordt en zin hebt om naar het werk te gaan. Doe je in je werk wat je echt wil doen? Nee? Kom in actie en pas dingen aan in je huidige werk of zoek iets anders. Zoek uit wat ervoor nodig is om te werken zoals jij dit het liefste wil, maak een plan, betrek de mensen die je hierbij nodig hebt en voer je plan uit."

Van 1 tot 10, hoe gelukkig ben je nu in je werk?

"Nu een 9. Ik leer weer nieuwe dingen en mag meedenken in de organisatie. Verder is de omgeving inspirerend en is mijn takenpakket haalbaar in de uren die ik heb. Er wordt meer naar elkaar geluisterd. Zo kan ik altijd bij mijn leidinggevende binnenlopen en bespreekbaar maken wat me bezighoudt en wat ik nodig heb. Er heerst geen angstcultuur, de collega's zijn leuker en er wordt niet geroddeld! Dit ken ik niet van organisaties waar ik heb gewerkt. Naast luisteren is er ook een goede sfeer, collegialiteit en wordt er goed samengewerkt.  We vieren successen en staan stil bij de zaken die goed gaan of bij doelen die we hebben gehaald." Kortom: een fantastisch team! Ik vroeg haar wat er nodig is voor een 10. "Mijn doel is niet om HR-adviseur te zijn. Ik wil uiteindelijk iets heel anders doen. Wat? Dat is nog een verrassing". 

Wat kunnen we van rebellen leren om gelukkig te zijn in het werk?

Neem nu nog de tijd om te onderzoeken of je in je werk doet wat je echt wil. Maak er een prioriteit van in je drukke agenda. Zoek uit waar je naartoe wil, wat je ervoor nodig hebt en ga ervoor!