Je bent niet de enige die strijdt met een krokodil

Inmiddels is het een halfjaar geleden dat ik mijn vaste baan heb opgezegd bij de geel blauwe meubelgigant. Een prachtig bedrijf om voor te werken, waarbij de normen en waarden van het bedrijf overeenkwamen met mijn eigen. Toch speelde ik al een tijd met de gedachte om iets anders te doen, maar ik durfde niet. Mijn reptielenbrein won het van mijn menselijk brein (neocortex).

Jij hebt het goed voor elkaar!

Het reptielenbrein is sterk en geprogrammeerd op maar één ding: overleven! Nu zie je mij natuurlijk direct met een fakkel achter mijn buren aan rennen om zo mijn eigen grot te verdedigen. In de huidige tijd gaat het echter over andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan een vast inkomen, zodat we een dak boven ons hoofd hebben en kunnen voorzien in voeding voor onszelf (en ons gezin). Begin 2019 kochten mijn vrouw en ik een huis in Groningen en later dit jaar verwachten wij ons eerste kind. Je begrijpt dat mijn reptielenbrein zo groot was als een nijlkrokodil en mij vertelde om vooral te blijven doen wat ik deed. Ik had een vast contract, een vast inkomen en een mooie toekomst in het verschiet.

Het boeit niet dat je gesloopt bent

Tegelijkertijd kwam ik thuis zonder energie en haalde ik geen plezier uit koken of sporten. Hoewel ik veel wilde slapen, sliep ik slecht. Uiteindelijk had dit effect op mijn werk en belandde ik in een vicieuze cirkel. Zowel mijn zoogdierenbrein als mijn menselijk brein wisten wel beter, het is tijd om iets anders te gaan doen. Maar hoe win ik het van mijn krokodil?

Je wint het niet van mij

In de eerste plaats door bewustwording. Beseffen dat je brein op een bepaalde manier werkt en dat dit heel natuurlijk is. Er is hierin geen goed of fout, het is de manier waarop wij geprogrammeerd zijn. Toen ik mij hier gaandeweg bewust van werd, begon ik te begrijpen waarom ik verschillende gedachten en driften had en dat ik hierin mijn eigen keuzes kan maken.

Ik moet toegeven: je bent stoer

Het tweede wat mij verder hielp is durf: de eigenschap waarbij je niet bang bent om een risico te nemen om voordeel te behalen. Dit is niet roekeloos zomaar iets doen, maar gaat om het bewust sturen van gedrag dat beter voor jou en de situatie is. Waar de één meer durf heeft dan de ander, kan iedereen meer durf ontwikkelen

Ik geef me over

Bewustwording en durf hebben er toe geleid dat ik het heb gewonnen van mijn nijlkrokodil. Ik kan en wil niet zonder mijn krokodil, laat ik daar duidelijk in zijn. Ik laat mij echter niet meer tegenhouden door dit reptielenbrein, ook al blijft hij mij uitdagen.

De strijd aangaan is niet altijd makkelijk. Hoe is dit voor jou? Ga je de strijd aan met jouw krokodil?

 

Ja! Ik ben stoer!

 

Geschreven door: Nathan Oterdoom