Reframed. It’s all about perception.

In het leven draait het om perceptie, om de manier waarop we tegen dingen aankijken. Change your thoughts and you’ll change your world. Positief versus negatief. De keuze tussen positief en negatief heeft invloed op en weerspiegelt de uitkomsten. Zonder twijfel. Hier ben ik heilig van overtuigd!

Positief

Er is één ding waar ik, als Toegepast Psycholoog, in mijn werkveld moeite mee heb. Alles wordt benaderd vanuit een probleem. Een probleem van een persoon, een probleem van een organisatie. Noem maar op. Ik begon hier vraagtekens bij te zetten en vond bevestiging in de positieve psychologie. De positieve psychologie is een stroming die zich richt op optimaal menselijk functioneren, in plaats van op ‘niet functioneren’.

Foto Anique

De positieve psychologie focust zich op wanneer mensen op hun best zijn en op de manieren waarop het welzijn op individueel niveau of groepsniveau kan worden vergroot. Het moment waarop mijn droom ontstaat.

Mijn droom om de wereld beetje bij beetje mooier te maken. En hoe? Met een eigen bedrijf! Een eigen bedrijf, waarmee ik zelf een bijdrage kan leveren aan mijn droom voor de toekomst. Ik ben nou eenmaal een control freak. Ik wil het zelf gaan doen! Maar dan..

Reframed

De bedrijfsnaam. Het moment dat je je visie een naam moet geven. Een naam die alles omvat. In mijn hoofd leeft het al volop. Er lijkt echter geen woord voor te bestaan. Woordenboeken, Google Translate. Ik pak alles wat ik pakken kan. Hoe kan ik in vredesnaam mijn ideeën in één of twee woorden samenvatten? Na een lange zoektocht is het moment daar. Reframed. Oftwel: herkaderd. Een bestaand woord dat precies beschrijft wat mijn visie is.

Reframen betekent letterlijk: in een ander kader plaatsen. Een andere interpretatie geven aan een gebeurtenis of waarneming. Door anders te denken over een situatie, ga je anders doen. Specifieker nog is reframen, herkaderen, de techniek van het positief denken. Gedrag krijgt een andere betekenis, wanneer je het in een andere context plaatst óf door op zoek te gaan naar een positieve bedoeling achter het gedrag.

Of mijn visie wordt wat ik verwacht, dat moet ik ontdekken. Doodeng, natuurlijk, maar door de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is het nu eindelijk definitief! Mijn eigen visie krijgt nu eindelijk echt leven.

Doe je mee en plant jij ook een positief zaadje?