RebelStory - Willem Groeneveld 

Sikkom. Als inwoner van Groningen kan je er inmiddels niet meer omheen. Maar wie is eigenlijk de oprichter ervan? Jawel, dat is Willem Groeneveld. De schoolverlater en party animal van tien jaar geleden. Nu het gezicht achter Sikkom. Wat maakt dat hij zo goed terecht is gekomen? Na een ochtend uitslapen tot elf uur en een sterke bak koffie deelt hij zijn RebelStory bij Rebelpoint.

Oprichter van Sikkom

Sikkom is een Stadse website over Groningen. Het is een nieuws-/mediawebsite geschreven uit liefde voor de stad Groningen en haar inwoners. De site is vooral gericht op jongeren. De grenzen worden opgezocht en soms verlegd. Best rebels dus. De perfecte combinatie met journalist Willem Groeneveld. Tot zijn 28e heeft Willem vooral veel gefeest, geblowd en gepokerd. Hij verliet school vaker dan dat hij er aanwezig was. Ruim tien jaar geleden heeft hij het roer radicaal omgegooid. Met dank aan zijn toenmalige vriendin die hem een spiegel voorhield en hem in liet zien dat hij meer in zijn mars had dan eruit kwam. Van de ene op de andere dag was hij er klaar mee. Alles in zijn huis in de binnenstad van Groningen stonk naar wiet, inclusief zijn kat. Tijd voor rust! Hij is gaan solliciteren bij NDC mediagroep als televerkoper en opperde vanuit de verkoopgroep het idee voor Game & Co. Niet veel later werd hij gekoppeld aan Jacco de Boer, de oprichter van Suksawat. En van daaruit heeft hij van de NDC mediagroep de kans gekregen om Sikkom op te zetten.

Wat is volgens jou de definitie van een rebel?

Willem antwoordt: "Vooral het tegen de massa ingaan. Een eigen mening durven hebben en onafhankelijk beslissingen kunnen nemen."

Wat maakt jou een rebel?

Willem durft tegen de massa in te gaan en een eigen mening te hebben. Hij schopt tegen heilige huisjes aan en maakt dingen bespreekbaar. "Mensen vinden het fantastisch als je ze naar de mond praat. Ze zien mijn werk dan ook vaak als een aanval in plaats van een boodschap. Ik zit niet in dit vak om vrienden te maken. Hoe meer vijanden je hebt, hoe beter je het doet als journalist."

Wat is de meest rebelse prestatie in je carrière?

"De school in Bedum", aldus Willem. Willem was met een oud medewerker van de Nederlandse Aardolie Maatschappij op pad in de provincie en ze reden langs zijn oude basisschool. Als geoloog en bouwkundige wist hij te vertellen dat de school niet prevent was tegen aardbevingen. Op basis van één bron is er een rare strijd ontstaan met de gemeente Bedum. De burgemeester van Bedum, de directeur van de school, bekenden en vrienden uit zijn oude woonplaats en ouders van kinderen maakten Willem zwart als onruststoker, aandachtszoeker, klootzak en leugenaar. Toch staat er in Bedum nu een noodschool om de leerlingen op te vangen. "Je moet echt een olifantenhuid hebben, maar ik ben blij dat ik het in een stroomversnelling heb kunnen brengen."

Welk advies had je graag eerder gekregen?

"Dat ik meer in mijn mars heb dan ik liet zien. Ik verpestte mijn leven gewoon. En ja, het wordt wel vaker tegen je gezegd, maar in dit geval was het de goede trigger op het goede moment. Lucky me!"

Wat is je favoriete rebelse eigenschap?

"Eigenwijsheid." Willem noemt dat mensen dit snel zien als een hinderlijke eigenschap. Overtuigd zijn van je eigen gelijk is niet per se verkeerd. "Als je tien rebellen bij elkaar zet, weet ik zeker dat er dingen uit komen die over tien jaar pas bij de massa aankomen."

Wat wil je rebellen (in Groningen) adviseren?

"Blijf in jezelf geloven en trek je niet teveel aan van de massa. De massa heeft vaker niet, dan wel gelijk."

En rebellen-to-be?

Niet-rebellen kunnen volgens Willem rebels worden. Maar rebels zijn is geen doel op zich. "Wanneer je klaar bent met het leven dat je leidt of het werk dat je doet, dan gaat er vanzelf iets van rebellie broeien. Dan is het de vraag of je ernaar gaat luisteren of dat je het wegstopt. Maar wegstoppen heeft geen zin. Dan komt het drie keer zo hard terug."

Van 1 tot 10, hoe gelukkig ben je nu in je werk?

Willem beantwoordt deze vraag met een dikke 10. "Ik houd van schrijven, van de vrijheid en van de stad. Ik vind het fantastisch om te merken dat mensen het leuk vinden en ook de ontwikkeling die ik zelf doormaak is fijn. Ik verzamel mensen om me heen met dezelfde visie en karaktereigenschappen als ik. Dat ik op een doordeweekse dag als vandaag tot 11.00 uur kan slapen, is ook niet verkeerd."

Wat kan werkend Groningen van rebellen leren om gelukkiger te zijn in het werk?

Willem adviseert ons om meer naar ons hart te luisteren. Je ratio is belangrijk, maar het grootste geluk van de mens zit in je emotie. Voor vijfhonderd euro meer in de maand kan hij misschien wel bij de NOS werken en meer financiële zekerheid hebben. Hij weet echter dat hij daar veel minder gelukkig van wordt dan wat hij nu doet. "Kijk eens kritisch naar je eigen (werk)leven. Maakt dit je echt gelukkig?"