RebelStory - Tim Boxhoorn 

Vluchtelingen neerzetten als individuen en ze met al hun talenten een gezicht geven. Dat is de missie van Tim Boxhoorn, mede-oprichter van 1outof60million. Na een zoektocht van jaren is hij erachter gekomen dat hij zich in deze wereld wil begeven en dat hij hierin zijn grootste geluk vindt. Hoewel er een lange zoektocht aan vooraf ging, heeft hij nu helder waarom hij doet wat hij doet in het werk. En ook dat brengt natuurlijk risico's met zich mee. 

Mede-oprichter van 1outof60million

Het grootste gedeelte van zijn carrière was Tim werkzaam bij Streetwise, een organisatie die door middel van fondsenwerving geld inzamelt voor goede doelen, waaronder Stichting Vluchtelingen. Hier kwam hij in 2005 binnen als werver. Toen hij was doorgegroeid tot captain gaf hij leiding aan een groep wervers. Niet veel later kon hij, tegen de verwachtingen in, als fulltime teammanager aan de slag. Waar hij eerder vrij onbekend was binnen deze grote organisatie, wist hij zijn collega's landelijk te verbazen toen hij het all time record donateurs in een week tijd behaalde en het zijn missie was om Duitsland verder uit te breiden. Dit is gelukt. De tijd bij Streetwise deed hem beseffen dat hard werken en het creëren van een horizontale structuur ervoor zorgen dat mensen een stapje extra voor je zetten. Dat het succesvol leidinggeven ook echt te maken heeft met oprechte interesse in personen in het team en een unieke band met inder individu. Deze manier van werken trok hem ook aan in zijn verdere carrière en vormt de basis van het project dat hij is gestart met Florian Hijlkema. 1outof60million is een organisatie die een gezicht geeft aan vluchtelingen. Een talent voor fotograferen en een passie voor het helpen van vluchtelingen zorgden ervoor dat het project in een stroomversnelling kwam. 

Wat is volgens jou de definitie van een rebel?

"Een rebel is iemand die de wereld vanuit meerdere perspectieven bekijkt en anders durft te zijn dan de rest", aldus Tim. Tja, wat is normaal. Tim kan zich goed voorstellen dat mensen zich prettig voelen bij de veiligheid van de menigte en dat keurt hij dan ook niet af. Hij respecteert het. Voor hem zelf geldt dat het leven in die veilige groep hem het gevoel geeft dat hij zijn leven uitzit en steeds een dag dichter naar zijn graf kruipt.  "Het leven is een korte reis en een vorm van avontuur. Avontuur gaat altijd gepaard met een balans tussen onzekerheid en het bereiken van een piek van geluk. Hoe meer risico je neemt, hoe meer avontuur en hoe meer kans op het bereiken van een piek van geluk. Dit avontuur herkent hij bij zichzelf en ziet hij bij andere rebellen terugkomen, maar het geldt natuurlijk niet voor iedereen. "Daarom zie ik een rebel als iemand die ervan overtuigd is dat bepaalde keuzes en acties nodig zijn voor het doel dat hij voor ogen heeft, ondanks de risico's die het met zich meebrengt."

Waarom ben jij een rebel?

"Doordat ik mijn hele leven heb vastgehouden aan het niet achterna lopen van de massa. Ik heb ervaren dat positieve verandering alleen daardoor mogelijk is. Er zitten geen grenzen aan wat mogelijk is of niet. Als je een doel voor ogen hebt en een reden waarom je doet wat je doet, dan is alles mogelijk. Het komt altijd goed. Zo niet, dan leer je ervan. Hoe harder de klap, hoe meer je ervan leert."

Wat is de meest rebelse ervaring in je carrière?

"Het moment dat Florian en ik met een tent onder onze arm naar Calais vertrokken om in het vluchtelingenkamp te slapen. We hadden al eerder projecten samen gedaan vanuit onze passie voor fotografie, maar op dat moment besloten we dat elk project moet bijdragen aan de maatschappij. Zwaar onvoorbereid kwamen we om 00.00 's nachts met pen en papier, een camera en een tentje aan. We hebben vluchtelingen geportretteerd om  ze een gezicht te geven en hun verhaal mee te nemen naar Nederland.  Op deze manier wilden we ze neerzetten als individu in plaats van een groep die volgens de media met name problemen met zich meebrengt. Vandaar ook de keuze voor de naam 1outof60million. Ieder persoon is speciaal en iedereen is uniek. Het is een combinatie van de uitspraak 1 in a million en de 60 miljoen vluchtelingen die er wereldwijd waren op het moment dat we startten.

Wat is je favoriete rebelse eigenschap?

Voor Tim is dit toch wel de open houding en de ruimdenkendheid van rebellen. Het openstaan voor andermans visie op de wereld. "Rebellen hebben een 360 graden view op de wereld en kunnen daardoor met iedereen praten en naar iedereen luisteren. Op deze manier ontdekken ze waar hun hart ligt, waar ze blij van worden, kwaad van worden en waarom ze doen wat ze doen. Met als resultaat dat ze doen wat ze het allerliefste doen!"

Wat wil je rebellen adviseren?

Tim noemt dat je, zeker als rebel zijnde, continu op de proef wordt gesteld. Ja, als je risico's neemt dan zal je vaker op je bek gaan, maar laat het geen reden zijn om jouw visie op de wereld te laten varen. Keep your eyes on the price! 

En rebellen-to-be?

"Spot iemand die anders is dan de massa en ga met diegene in gesprek. Vraag wat zijn beweegredenen zijn. Als je dieper gaat kijken of met iemand met afwijkend gedrag in gesprek gaat, kan je er uiteindelijk iets van kan leren en maak je je eigen wereld groter."

Welk advies had je graag eerder gekregen?

Tim geeft aan dat hij zich graag eerder in zijn carrière bewust was geweest van het feit dat structuur zo belangrijk is in het behalen van doelen. Dit is waar hij constant tegenaan liep. Tim ziet altijd kansen, doet veel, spreekt veel mensen en start projecten op. Echter vergeet hij soms om een moment in te bouwen om structuur aan te brengen in wat hij wil doen en om prioriteiten te stellen. Door de jaren heen heeft hij dit wel enorm verbeterd, hoewel hij zaterdag met bankjesdag wel merkte dat het een ontwikkelpunt blijft. Op het bankje van 1outof60million konden vluchtelingen hun talenten delen met Nederlanders. De opkomst van zowel de Nederlanders, als de vluchtelingen maakte bankjesdag tot een succes!

Van 1 tot 10, hoe gelukkig ben je in je werk?

"Vanwege het succes van vandaag, geef ik mijn werkgeluk ondanks de stressvolle situaties nu een 8", vertelde Tim na het event met een brede grijns. Dit cijfer zit 'm mede in zijn vertrouwen op wat er nu gaat komen. Hij is bewust in een carrière switch gestapt om zich volledig te kunnen richten op 1outof60million en om zijn passie achterna te gaan. Geen ervaring? Dan creëert hij deze zelf door zelf projecten op te zetten. 

Wat wil je rebellen adviseren om gelukkiger te zijn in het werk?

"Vraag jezelf eens af waarom je doet wat je doet. Weet je dit van jezelf? Waar doe je het voor? Als je deze vragen niet goed kan beantwoorden, vraag jezelf dan af of je nu aan het doen bent waar je gelukkig van wordt. Een nieuwe stap kan betekenen dat je een cursus moet volgen, onder aan de ladder moet beginnen of moet inleveren op je salaris. Toch is elke dag een dag dat dat mogelijk is. Als Nederlanders zitten we in een luxe positie, dus het kan! Waarom zou je genoegen nemen met minder werkgeluk als er zoveel mogelijkheden zijn voor iets dat beter bij jou past en waar jij gelukkiger van wordt. We zijn het grootste gedeelte van ons leven aan het werk. Zet alles op alles om deze tijd te besteden aan dingen waar je energie van krijgt. 

Wil jij je als individu of ondernemer inzetten voor vluchtelingen?

Like 1outof60million op Facebook of neem contact op via www.1outof60million.com.