RebelStory - René Prins Radix

Hoe kan je Internationale Vrouwendag beter invullen dan in de stoel bij je favoriete kapper in Groningen? René Prins Radix, eigenaar van Hair Studio One by René. Altijd weer een feest om door hem in de watten te worden gelegd en naar buiten te lopen met een flinke bos met krullen. En nee, die heb ik niet van nature. 

Favoriete kapper in Groningen

Via via kwam ik bij René terecht toen ik op zoek was naar een kapper in Groningen. Ik was meteen verkocht. Op mijn favoriete kapster in Zwolle (Dian Docter van Kootuur Boetiek) na, had ik slechts ervaring met kappers die zoveel mogelijk mensen in een uur wilden knippen en mensen met nat haar buiten de deur zetten. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar naar de kapper gaan is voor mij een cadeautje. Een verwenmomentje. Dan zit ik het liefst een uur in de stoel en stap ik het liefst met een topkapsel de deur uit om daar vervolgens een hele dag van te genieten. Ik moet het in de weken erna namelijk weer doen met een snelle föhn-beurt en een halve bus haarlak in de ochtend. René is in mijn ogen een echte rebel. En hij is anders dan de meeste kappers die meer bezig zijn met hun kassalade dan met de persoon die in de stoel zit. Ik stelde hem tijdens het vertroeteluurtje een aantal vragen om zijn rebel geheimen te ontdekken. 

Wat was de meest rebelse prestatie of ervaring in je carrière?

Op de vraag wat zijn meest rebelse ervaring of prestatie in het werk is geweest, volgden enkele minuten stilte. Al snel bleek dat het zich nooit zo realiseerde dat hij een rebelse ondernemer is. Dat hij een eigen onderneming is begonnen om als kapper van betekenis te zijn en niet meer onder een baas te moeten werken met als grooste doel: geld verdienen. Hij was veertig toen hij werd ontslagen na tientallen jaren in loondienst. Hoewel zijn kenniskring erop aandrong dat hij voor zichzelf moest beginnen, zag hij dit zelf niet gebeuren. Bij het UWV vonden ze dit vooral een slecht idee. In een Armani broek, met Louboutin schoenen en met een Louis Vuitton tas, map en portemonnee stapte hij vol goede moed en goed voorbereid het gesprek binnen en ging hij met een hangend hoofd de deur uit nadat hij na een gesprek van exact 45 minuten nog minder vertrouwen had. Verder komt René komt uit de generatie waarin vooral de volgende vragen gesteld werden: hoeveel geld gaat dat wel niet kosten, krijg je dat wel van de grond en hoe krijg je dat van de grond? Tijdens een etentje met vrienden, waarvan meer dan de helft ondernemer is, was de maat vol. De avond eindigde in een flinke huilpartij, nadat zijn vrienden hem volledig hadden doorgezaagd. Dit was het moment waarop het voor hem genoeg was en hij besloot om ervoor te gaan. Dit maakt dat hij zich op dat moment geen rebel voelde. Rebelser zou het zijn, wanneer hij na zijn ontslag direct een eigen toko was begonnen. Nu realiseert hij zich dat rebellen ook gewoon mensen om zich heen nodig hebben die hen supporten. Vanaf die avond ging de rest namelijk vanzelf..

Welk advies had je graag eerder in je carrière gekregen?

"Dat ik al eerder voor mezelf moest kiezen en mijn eigen weg moest volgen. Kappers die ik van vroeger ken en die ook voor zichzelf zijn begonnen, roepen hetzelfde." 

Wat is je favoriete rebelse karaktereigenschap?

"Wanneer mensen anders durven zijn en zich er niks van aantrekken wat anderen daarvan vinden."

Wat maakt dat je weet dat je rebelse keuze goed was?

René knipt tot op de dag van vandaag, in zijn eigen onderneming, mensen die hij ook knipte toen hij bij werkgevers werkte. Blijkbaar knipt hij toch naar wens. "En misschien komen ze ook wel een beetje voor mij, haha", grapt hij voorzichtig. 

Wat denk je dat mensen echt over rebellen moeten weten?

Mensen moeten zich er volgens hem niet op verkijken hoe sterk hun visie en vermogen is. Rebellen willen bereiken wat ze voor ogen hebben en doen daar alles voor. Zijn werkweek loopt niet slechts van maandag tot vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur. Ook in de avonden en de weekenden is hij vaak bezig. En hij heeft niet het idee dat iedereen zich dat realiseert. 

Wat wil je rebellen adviseren?

"Doorzetten! Wat er ook gebeurt."

En rebellen-to-be?

Met een flinke grijns floept hij eruit dat als je verandering wil in je werk en wil doen waar je in gelooft, je een vriendin die je op een avond helemaal doorzaagt en in huilen laat uitbarsten. Natuurlijk met een knipoog naar het moment waarop hij het roer heeft omgegooid. Het is zo mooi wat het allemaal oplevert, dus probeer het gewoon eens. Wat kan er gebeuren?

Waar op de arbeidsmarkt zijn rebellen het hardst nodig?

"In grote organisaties, zoals het UWV. Dit soort grote organisaties wordt met de dag onpersoonlijker. Daar waar de doelgroep het in de huidige tijd zo hard nodig heeft om als individu te worden gezien en eerlijk en menselijk te worden benaderd."

Wat is jouw favoriete rebel van de afgelopen 100 jaar?

Natuurlijk is de favoriete rebel van een mode-fanaat een ontwerper. René heeft er moeite mee om te kiezen. Daarom noemt hij zowel Karl Lagerfeld, als Gianni Versace. Waarom? Omdat hij mensen bewondert die iets kunnen maken. Kunstenaars, kledingontwerpers. Ze hebben een gave om iets te maken en bezitten een grote dosis creativiteit. 

Wat moet iemand nooit tegen (jou als) rebel zeggen?

"Gaan we niet doen."

Van 1 tot 10, hoe gelukkig ben je in je werk?

Een overtuigende 10 volgt. Waar dit 'm in zit? In het feit dat hij elke dag met plezier naar het werk gaat, eigen baas is, zelf keuzes kan maken in zijn werk en natuurlijk dankzij zijn klanten.

Wat is je favoriete vraag?

Deze vraag stelde ik terwijl ik met mijn bos met krullen mijn jas aantrok en mijn portemonnee pakte. "Wil je pinnen of contant betalen?". En wederom loop ik lachend en met een brede grijns de deur uit.
Want als er iemand is die het niet voor het geld doet, dan is René het wel!

 


Nieuwsgierig naar zijn knipkunsten, maar bovenal in zijn liefde voor het vak en zijn klanten? Ga naar https://www.facebook.com/hairstudio1byrene/?pnref=story of maak een afspraak
via 050 553 2136.