RebelStory - Mahrou Raisani

Bij Cruising Barcelona wordt fietsen een belevenis! Zo luidt de eerste zin op hun website. Dat het voor ons een belevenis was, is een feit. Cruising Barcelona is het bedrijf van Mahrou Raisani en haar vriend. Dertien jaar geleden zijn ze naar Barcelona vertrokken om hun passie voor de stad en fietsen achterna te gaan. De energie van Mahrou is terug te vinden in het gehele bedrijf, net als haar liefde voor bloemen. Waar dit 'm in zit? Lees het in haar RebelStory. 

Mede-eigenaar van Cruising Barcelona

Mahrou is een rebel in hart en nieren. Ze studeerde communicatiemanagement in Utrecht, in het Engels. Op dat moment wist ze al dat ze niet altijd in Nederland wilde blijven. Ten tijde van de kleine crisis in 2004-2005 was er geen werk in communicatie. Dit bleek ook wel uit haar 200 verstuurde CV's. Ze pakte wat ze pakken kon en kreeg een MBO functie bij een bank. Na een half jaar sparen is ze met haar vriend naar Barcelona vertrokken. Haar vriend heeft zijn fietskoerierbedrijf verkocht, nadat hem via via werd gevraagd om een soortgelijk bedrijf te runnen in Barcelona. Een half jaartje werken bij een callcenter van Philips maakte Mahrou alles behalve gelukkig. Ze stopte daar, ging nog even als koerier aan de slag en heeft toen met haar vriend besloten om Cruising Barcelona op te zetten: een organisatie voor fietstours en fietsverhuur. Aangezien ze de stad zo goed kenden, wilden ze deze kennis delen met gasten en klanten. Ze zijn zonder investeerders met twintig fietsen in de achtertuin begonnen en hebben nu honderdtachtig fietsen in twee winkels. Het rebelse zit 'm niet alleen in haar werk. In plaats van yoga doet ze aan vechtsporten. En de La Sagrada Familia staat niet standaard op het programma.

Wat is de definitie van een rebel?

"Tegen de stroom in zwemmen", aldus Mahrou. Tegen het verkeer in fietsen zou in haar vakgebied misschien iets toepasselijker zijn. "Rebellen doen wat andere mensen niet zouden doen. Wanneer iedereen naar links gaat, gaat een rebel naar rechts. Voor rebellen voelt het gewoon niet goed om mee te gaan met de stroom. Als ik voor mijzelf spreek: dan houdt mijn lichaam me echt tegen."

Waarom ben jij een rebel?

"Omdat ik het anders aanpak dan de meute. De meute zou een kantoorbaan zoeken die in lijn is met waar ze voor gestudeerd hebben. Zoals mijn moeder altijd zei: je studie is een basis. Denk bij de keuze voor werk niet vanuit je studie, maar zie het 'slechts' als basis waar je mee door kan. Denk groot!", noemt Mahrou. Zelf heeft ze van communiceren haar werk gemaakt. Ze communiceert over de stad, leest veel en heeft een passie voor architectuur. "Dat komt nu allemaal terug in mijn werk."

Wat is de meest rebelse prestatie in je carrière?

"Meedoen aan fietskoerierwedstrijden over de hele wereld. Fietskoerier is een mannenberoep. Er zijn maar weinig vrouwen die dit beroep uitoefenen. Eens per jaar kom je samen met fietskoeriers uit de hele wereld om op een gesloten parcour je werkdag na te bootsen. Wie het snelst is en de meeste pakketjes rondbrengt heeft gewonnen. Hoewel dit misschien niet zo rebels klinkt, zit het rebelse 'm in de illegale wedstrijden die soms 's avonds en 's nachts plaatsvinden in onbekende grote steden. Dat was altijd wel extreem en best gevaarlijk."

Wat is je favoriete rebelse eigenschap?

In de eigenschappen die Mahrou noemt, komt tegendraads het sterkst naar voren. Tegen de stroom inzwemmen, in de positieve zin van het woord. Zowel bij rebellen als bij mensen die zo nu en dan uit hun comfort zone stappen, ziet ze iets moois terugkomen. "Deze mensen blijven niet veilig op de hoofdweg, maar creëren hun eigen wegen en pakken de zandpaden.", voegt Mahrou toe. 

Wat wil je rebellen adviseren?

"Blijf luisteren naar je intuïtie. Deze heeft je gemaakt tot de rebel die je nu bent!" 

Wat wil je rebellen-to-be adviseren?

Mahrou adviseert rebellen-to-be om niet bang te zijn om op hun bek te gaan. Hoe dan ook gaat het even zeer doen als je voor een andere weg kiest, maar het gaat je hoe dan ook iets opleveren. Je moet eerst iets doen, voor je weet wat het oplevert. Je gaat rechtdoor, links of rechts. Het maakt niet uit. Er is altijd een optie en de weg is nooit doodlopend. Mahrou voegt eraan toe dat het geen doel an sich is om een rebel te zijn. Er zijn veel mensen die niet rebels zijn en voor wie het goed voelt wat ze doen. Als je er gelukkig van wordt, dan is dat prima! Maar voelt je huidige werksituatie niet goed en voel je onrust? "Wegwezen!" Er zit een stap tussen door dingen aan te passen in je eigen baan, maar soms betekent dit gewoon dat je ontslag moet nemen.  Kies voor jezelf en heb het lef om het zandpad te nemen! 

Welk advies had je graag eerder gekregen?

"Dat ik personeel moest aannemen. Toen we ons bedrijf eerst thuis vanuit onze fietsenschuur runden, was het erg druk. Fietsen op de plek van vertrek, starten met de tour, een leuk rondje doen en een afsluitend drankje bij ons thuis. Een Spaanse beleving met een personal touch. Mensen vonden dat geweldig. Op den duur werd dit te veel. Ik werkte zeven dagen per week en had elke dag mensen over de vloer. Mensen gaven mij wel eens de tip om mensen aan te nemen. Hoewel ik zelf nog niet zover was, had ik dat toen direct moeten doen." In mijn ogen is het personeel echt een toevoeging voor hun bedrijf. Dit was te merken aan de positieve en gezellige sfeer op de werkvloer.

Van 1 tot 10, hoe gelukkig ben je in je werk?

Mahrou geeft haar werkgeluk een 7,5. Ze is erg trots op wat ze met haar vriend heeft bereikt en gaat elke dag met plezier naar het werk. Waarom een 7.5? "Ik heb soms het gevoel dat het tijd is voor iets anders, maar ik weet nog niet precies wat." Mahrou vertrouwt hierin op haar intuïtie. 

Ben jij ook van plan om Barcelona te bezoeken? 

Neem dan vooral contact op met Mahrou voor een leuke fietstour door de stad en leer in drie uur tijd de stad en de rebel achter Cruising Barcelona kennen!