RebelStory - Josine Mooij 

Herhealth.nl. De naam zegt het al. Een platform dat vrouwen handvatten geeft voor een gezond en gelukkig leven! Josine Mooij heeft drie jaar lang een burn-out gehad. Dé aanleiding voor haar drive om vrouwen te inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Hoewel het echt niet altijd makkelijk is, zal een burn-out haar nooit meer overkomen. 

Oprichter van Herhealth.nl

Als rebelhunter ben ik altijd op zoek naar rebellen. Eén van de rebellen die ik deze week trof, is Josine Mooij. Ik volg Herhealth.nl al een tijdje, vanwege de herkenbare en triggerende artikelen die ze plaatst. Vorige week postte ze: Waarom mijn burn-out niet aan mijn werk, maar vooral aan mijzelf lag. Hoewel Josine een stabiele en succesvolle carrière had, leidde dit tot een burn-out.  Waar ik om mij heen vaak hoor dat mensen de oorzaak van hun burn-out vooral buiten zichzelf leggen, zegt Josine dat de burn-out vooral aan haarzelf lag. En precies dit, in combinatie met de keuze die ze daarna heeft gemaakt, maakt haar tot een rebel. Toen ze twee jaar een burn-out had, heeft ze Herhealth.nl opgezet. Ze deelt artikelen waar ze zelf baat bij zou hebben en wil zowel kleine als grote problemen van vrouwen bespreekbaar maken. Aan de buitenkant kan het plaatje zo mooi lijken, maar iedereen heeft zijn onzekerheden en struggles. En dat vrouwen hier behoefte aan hebben, blijkt wel uit de bijna 20.000 volgers op Facebook. 

Wat is volgens jou de definitie van een rebel?

Josine omschrijft een rebel als iemand die het lef heeft om naar zijn gevoel te luisteren en zijn hart te volgen, ondanks de meningen van anderen. Iemand die af durft te wijken van de gebaande paden. "Rebellen durven te leven zoals ze dit het liefste willen, zonder dat ze zich laten tegenhouden door angst." Dit is wat ze voor haar burn-out te weinig deed en wat haar nu beschermt tegen een terugval in een nieuwe burn-out. 

Waarom ben jij een rebel?

Volgens Josine vinden mensen om haar heen het knap dat ze haar eigen weg heeft gevolgd. Dat ze een stabiele en succesvolle carrière heeft opgezegd om te gaan doen waar haar passie ligt en waar ze volledig achter staat en in gelooft. "Het is niet de makkelijkste weg, maar wel de weg waar je het meest gelukkig van wordt!" Op de vraag wat er zo moeilijk aan is om een rebelse weg in te slaan, antwoordt ze dat ondernemen spannend is. Je hebt geen sociale en financiele zekerheid en je hebt dagelijks te maken met de mening van mensen die niet altijd begrijpen wat je doet. "Ik ben heel publiek en stel me kwetsbaar op. Alle worstelingen in mijn leven deel ik, omdat ik me daar niet voor hoef te schamen en anderen daar veel baat bij kunnen hebben. Maar niet iedereen begrijpt dat", aldus Josine. 

Wat is het meest rebelse dat je in je carrière hebt gedaan?

"Dat is toch wel het moment geweest waarop ik Herhealth.nl online gooide. Ja, ik had al wat artikelen geschreven, maar ik vond het doodeng op het moment dat mensen het konden lezen. Toen ik een burn-out had, ging ik Googlen en op zoek naar mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. Herhealth.nl werd voor mij een uitlaatklep. In deze jaren werden voor mij twee dingen helder. Ten eerste dat mensen inderdaad behoefte hadden aan verhalen van mensen die soortgelijke dingen meemaken. Ten tweede dat de burn-out vooral aan mijzelf lag en dat ik mezelf en ik anderen tegen een (nieuwe) burn-out wil beschermen en wil helpen naar een gezond en gelukkig leven. Ik besloot mijn leven echt om te gooien, mijn hart achterna te gaan en ondernemer te worden. En dit allemaal toen ik nog midden in mijn burn-out zat", aldus Josine

Welk advies had je graag eerder gekregen?

Haar antwoord volgt snel. Het had Josine geholpen, wanneer er iemand was die haar diep in de ogen had gekeken en had gezegd: Josine, je mag zijn wie je bent. Dat ze niet aan de verwachtingen van anderen hoeft te voldoen. Dat je door jezelf te zijn de mensen aantrekt die jou leuk vinden zoals je bent. "Dit advies heb ik heus wel eens gekregen, maar het is nooit echt tot me doorgedrongen dat ze gelijk hadden."

Wat is je favoriete rebelse eigenschap?

"Authenticiteit". Het antwoord volgt zo snel, dat er geen twijfel over mogelijk is. Josine is dol op mensen die durven te zijn wie ze zijn. "We hoeven niet allemaal op te gaan in de massa. Doe maar gewoon wat jij leuk vindt en wat jij het beste kan. Dan ga je vanzelf stralen en wordt je vanzelf een mooi persoon. Als jij durft te leven zoals je wilt, dan straal je dat uit en heb je een mooie aantrekkingskracht."

Wat wil je rebellen adviseren?

"Volg je hart, luister niet te veel naar de mening van anderen en geniet volop van alle dingen die je onderweg tegenkomt."

En rebellen-to-be?

Josine noemt dat het zonde is om te leven vanuit onzekerheid en om te twijfelen aan jezelf. Fouten maken en verkeerd doen, bestaat niet. Van elke fout en elke misstap leer je weer iets en daardoor kom je steeds dichter bij jezelf. Je zal merken dat je je dan minder laat leiden door angst.

Van 1 tot 10, hoe gelukkig ben je in je werk?

"Een 8. Ik vind het fijn om de reacties te lezen van mensen die zich herkennen in mijn verhaal en die door mijn verhaal ook het lef hebben om voor zichzelf te kiezen. Dit geeft energie en motivatie om te blijven schrijven." Wat is er nodig voor een 9? "Het voelt soms best eenzaam om alleen vanuit huis te schrijven en niet tussen de mensen te zitten. Hoewel ik veel in het buitenland ben, is dit nog wel een optie."

Wat kunnen we van rebellen leren om gelukkig te zijn in het werk?

Volgens Josine kennen rebellen geen angst. Wanneer ze wel angst voelen, dan stappen ze hierover heen. Rebellen weten wat ze willen en zijn niet bang om fouten te maken. Ze durven zich kwetsbaar op te stellen, omdat ze doen wat ze het liefste doen. Wanneer meer mensen dit doen, dan denk ik dat veel mensen een burn-out kunnen voorkomen en gelukkiger kunnen zijn in het werk. 


Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel haar artikelen!