RebelStory - Jolijn Creutzberg

"Als ondernemer sta ik met mijn voeten in de modder. Als ik mijn mond niet open trek, dan blijven de mensen van boven maar regels maken, zonder zich te realiseren wat er echt nodig is." Een statement van powervrouw Jolijn Creutzberg, oprichter van de sociale onderneming Van Hulley. 

Happy birthday

10 maart, de verjaardag van Jolijn. En dat vonden de vrouwen van Van Hulley reden voor een feestje. Een goed moment om deze rebel flink in het zonnetje te zetten. En die scheen. Very bright. Om 14.30 uur verzamelden de vrouwen van Van Hulley zich bij Rebelpoint om de nietsvermoedende Jolijn te verrassen. Jolijn had slechts een adres doorgekregen. Ze werd afgesneden en viel pardoes van haar fiets toen ze iedereen op de stoep van Rebelpoint zag staan. De tranen kwamen een uur later, maar dat ze blij was spatte er vanaf. De reden voor het feestje was dat Jolijn dagelijks vrouwen in hun kracht zet en het was hoog tijd om haar te laten zien wat dit voor de vrouwen betekent. Het over-de-streep-spel en een gigantische taart met haar foto later, was het tijd voor wat RebelQuestions.

Anderen noemen jou een rebel. Waar zit dat 'm volgens jou in?

Een lach volgt. Jolijn noemt het een natuurlijke neiging dat als ze beperkt wordt, ze alleen maar kan denken: waarom? Natuurlijk krijgen we te maken met obstakels, maar in veel gevallen kunnen we daar met een bochtje omheen. Inmiddels is Jolijn zich er wat meer bewust van dat ze een rebel is. Maar eigenlijk vond ze dat soms helemaal niet. Huisje, boompje, beestje. Ze pakte wat ze pakken kon en zocht conflicten niet op. Het gaat erom dat als je een behoefte voelt en de kansen zich voor doen, je die kansen gewoon moet pakken en ervoor moet gaan. Haar zus en vriendin bevestigen dit. Zij zien ook dat Jolijn veel doelgerichter is geworden en elke keer de uitdaging aangaat. "Stilstand, daar kan ze niet zo goed tegen." 

Was is je favoriete rebelse karaktereigenschap?

"Optimisme. Ik ben een optimist en heb heel veel vertrouwen in mensen. En ja, dat betekent soms ook dat ik gekwetst wordt. Je kan jezelf nooit tekort doen, als je handelt vanuit vertrouwen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?"

Wat maakt dat je weet dat je rebelse keuzes goed zijn?

Jolijn doet gewoon heel veel op gevoel. Ze geeft aan dat je absoluut moet openstaan voor wat er voorbij komt. Luister naar de behoefte en doe wat goed voelt. Dan zijn keuzes gewoon goed en bewust gemaakt. 

Wat denk je dat mensen echt over rebellen moeten weten?

"Rebellen zijn de voorlopers. Van een rebel kan je altijd iets leren over de toekomst."

Wat wil je rebellen adviseren?

Jolijns advies aan rebellen: rebels zijn om het rebels zijn is niet goed. Je moet wel bij jezelf blijven en een verhaal hebben. Vol enthousiasme vertelde ze over een pinguin-video die ze ooit heeft gezien bij een lezing in Rotterdam. Op het filmpje is te zien hoe een rebelse pinguin probeert om de hele groep lopende pinguins achter zich aan te krijgen. Ondanks zijn gebaar is er helaas geen enkele pinguin die volgt. Wanneer hij echter een tweede pinguin vindt die met hem aan kop wil lopen, volgt de hele meute. Kortom, het belangrijkste van dwarsdenkers is dat je een tweede pinguin nodig hebt. Want dan krijg je iedereen mee. Een derde pinguin. Een vierde, een vijfde, een zesde. Als jij een idee hebt, durf er met iedereen over te praten. Ben niet bang dat mensen het kopiëren, want het blijft jouw idee. Je hebt echter andere mensen nodig om dit idee te realiseren. 

En de rebellen-to-be?

"Zoek een tweede pinguin. Je kiest er niet bewust voor om een rebel te worden. Het is best eng, maar pak de kansen die voorbij. De eerste stap is lef. Wat heb je te verliezen? Je bent er zelf altijd bij, en jezelf verliezen is niet mogelijk."

Wat is jouw favoriete rebel van de afgelopen 100 jaar?

Anita Roddick was een Brits onderneemster, oprichtster van The Body Shop en een van de rijkste vrouwen in het Verenigd Koninkrijk. Ze is absoluut een inspiratie-rebel voor Jolijn. Anita vond dat je zeep net zo moest kunnen kopen als bij de groenteboer. Ze was iemand die in haar tijd altijd ver vooruit dacht. Wat begonnen is als een klein duurzaam bedrijf, groeide uit tot de Body Shop die nog steeds in iedere winkelstraat te vinden is. 'If you think you're too small to have an impact, try going to bed with a mosquito' is dan ook een quote die zowel Anita als Jolijn weerspiegelt. 

Van 1 tot 10, hoe gelukkig ben je in je werk?

"Een 9,5! Ik doe gewoon het allerleukste werk. Natuurlijk is er ook stress, maar ik heb nog nooit zoveel plezier gehad. In mijn vorige banen was ik ook gelukkig, maar ik had nooit gedacht dat werken nog zoveel leuker kon zijn."

Last but not least: wat moet je nooit tegen een rebel zeggen?

"Kan niet." En deze woorden komen dan ook niet in Jolijns woordenboek voor. 


Wil je meer weten over Van Hulley? Ga naar www.vanhulley.nl