RebelStory - Karin Raaijmakers - van Leeuwen

Karin Raaijmakers - van Leeuwen wil zoveel mogelijk mensen de kans geven om te groeien en zich te ontwikkelen. "Ik merk om me heen dat veel mensen niet zichzelf zijn in het werk en wellicht zou het hen helpen om antwoord te geven op twee belangrijke vragen." Hoe zij dit heeft gedaan? Lees het in haar RebelStory. 

Adviseur Learning & Development bij DPA Professionals 

Na het MBO heeft Karin HBO Toegepaste Psychologie gestudeerd, omdat ze tijdens haar stage bij het UWV merkte dat sommige mensen actief en sommige juist passief op zoek gingen naar werk. Zelf leerde ik Karin kennen bij het Honours Talent Program dat we beiden volgden. Karin was altijd enthousiast, had honderd lijntjes uitstaan en wist goed wat ze wilde. Ze was toen al een rebel en een grote inspiratiebron voor mij. Inmiddels zijn we jaren verder en is Karin werkzaam bij DPA Professionals. Voor Toegepast Psychologen is er geen werk, werd er weleens gezegd. Dit werd gelukkig niet geheel bevestigd in het sollicitatiegesprek dat ze voerde bij DPA Benkis. In een 'stageperiode' van twee maanden moest ze haar meerwaarde bewijzen. En dat deed ze. Ze heeft landelijk zelfs de DPA Acadamy opgezet, waar professionals en opdrachtgevers ondersteund worden om aan hun groei en ontwikkeling te werken.

Wat is voor jou de definitie van een rebel?

"Iemand met een sterke professionele identiteit", zegt Karin. "Iemand die weet waarom hij iets doet, durft te vernieuwen en durft te experimenteren." Hiermee schetst Karin een positief beeld van een rebel. Veel mensen zien rebellen als dwarsliggers en vinden dat niet iedereen een rebel kan zijn. Al is niet iedereen door en door rebels, iedereen heeft een innerlijke rebel in zich. Alleen komt deze er niet bij iedereen uit. En dat is wat ze iedereen zo gunt. "Rebellen kijken kritisch naar de status quo, prikken er zo nu en dan in, maar komen vervolgens vooral in actie om de situatie voor zichzelf of voor anderen te verbeteren."

Waarom ben jij een rebel?

Hoewel Karin ervan overtuigd is dat in iedereen een rebel schuilt, zou ze zichzelf niet zo snel als een rebel beschrijven. "Ik krijg er gewoon veel energie van om naast mijn werk en in mijn werk extra dingen te doen. Dingen die mij niet worden gevraagd, maar waarvan ik geloof dat het iets bij draag. Dit doe ik echt om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om te groeien en zich te ontwikkelen. Iedereen zou die kans moeten krijgen en ik doe daar alles voor! Ik wil echt dat mensen gelukkig kunnen zijn in hun werk en hun leven, hoe idealistisch dat misschien ook klinkt. Ik wil mensen inspireren, zodat ze dichter bij zichzelf komen, eerlijk zijn over hoe de situatie ervoor staat en durven om stappen te zetten. Dit zal altijd een rode draad zijn in mijn carrière."

Wat is de meest rebelse prestatie in je carrière?

"Het gesprek dat ik ben aangegaan om de DPA Academy organisatiebreed op de kaart te zetten." Karin heeft een pitch voorbereid om de directie van DPA ervan te overtuigen dat leren en ontwikkeling zo belangrijk zijn dat de Academy onderdeel moest worden van het hele bedrijf in plaats van alleen in een specifieke business unit. "Het was een leuk gesprek en ben positief verrast over hoe het ging, ondanks dat ik het ontzettend spannend vond. Op dat moment toetste ik of mijn droom en missie aansloten bij de directie van de organisatie. Met het risico dat ik erachter kon komen dat ik mijn liefde en energie aan het verkeerde bedrijf gaf en mijn droom in duigen zou vallen. Gelukkig is dat niet het geval gebleken!" 

Wat denk je dat mensen echt over rebellen moeten weten?

Waar Karin moeite mee heeft is dat mensen soms denken dat zij en andere rebellen dingen doen om zelf succesvol te worden. Het tegendeel is volgens haar vaak het geval. "Echte rebellen willen iets toevoegen voor de rest van de wereld en niet per se voor henzelf."

Wat wil je rebellen adviseren?

"Blijf continu op zoek naar wie je zelf bent en blijf continu toetsen of je nog op het juiste pad zit. Blijf vanuit je authenticiteit zoeken naar waar jij iets kan toevoegen."

En rebellen-to-be?

Karin adviseert om jezelf twee vragen te stellen. Ten eerste: wat kan ik nu doen om de huidige situatie in mijn werk net iets leuker of beter te maken? En wanneer je merkt dat je bang bent voor de consequenties: wat is het ergste dat er kan gebeuren als je het wel doet? "Sommige mensen weten diep van binnen dat de huidige situatie hen niet gelukkig maakt, maar zijn bang om stappen te zetten. Maar echt, wat er kan gebeuren is vaak niet in verhouding met alles wat het je oplevert als het je wel lukt!" Zelf stelt Karin zichzelf deze vragen ook regelmatig. Er zijn elke dag dingen die ervoor zorgen dat je je werk leuker kan maken en ik daag mezelf dan ook regelmatig uit om dingen te doen die bijdragen aan het realiseren van mijn missie. 

Waar op de arbeidsmarkt zijn rebellen het hardst nodig?

"Overal! De wereld is aan het veranderen en rebellen leveren daarin een belangrijke bijdrage."

Welk advies had je graag eerder in je carrière gekregen?

Karin heeft het wel eens jammer gevonden dat ze zo'n lange route in het onderwijs nodig heeft gehad om te komen waar ze nu is. Nu komt ze er steeds meer achter dat dat eigenlijk één van de sleutels is van haar 'succes' nu. "Het advies dat ik graag eerder had willen krijgen is dat ik mag genieten van het proces en het mag waarderen. Wat het proces ook is. Mensen vinden van alles van het MBO en ik heb hierdoor ook een mening over mezelf gehad, maar ik heb geleerd het meer te waarderen en me niet te richten op de vooroordelen die het met zich meebrengt." Dit is ook wat ze anderen wil adviseren, wat ieders route ook is. Reken jezelf niet af dat je niet eerder bent opgestaan om iets te veranderen!

Van 1 tot 10, hoe gelukkig ben je in je werk?

"Een 9. Ik heb echt het gevoel dat ik mijn droombaan heb. Ik heb veel vrijheid, krijg vertrouwen van mensen waar ik mee werk, krijg de kans om mezelf te ontwikkelen door het volgen van opleidingen en werk met leuke mensen samen. Het grootste gedeelte van mijn week ben ik bezig met dingen waar ik goed in ben en waar ik energie van krijg."

Wat wil je mensen adviseren om gelukkiger te zijn in het werk?

"Blijf altijd nieuwsgierig!" Karin stelt dat het je leven verrijkt wanneer je nieuwsgierig blijft voor het verhaal van anderen en naar de rest van de wereld, met als gevolg dat je hierdoor nieuwe kanten van jezelf leert kennen en in staat bent je betere zelf te worden.