Jij hebt geen talent omdat je mijn smaakje niet bent!

Ongeveer een maand geleden kwam mij het nieuws ter ore dat restaurant De Leest in Vaassen (drie sterren) aan het eind van het jaar stopt. Huilen! Tranen met tuiten! Voor diegenen die mij goed kennen, ik ben dol op eten en wijn. En wat blijkt: niet iedereen heeft dezelfde smaak. En dan doel ik naast eten ook op talenten op de werkvloer. Het waarderen van een andere smaak is naar mijn mening een must, ook al herkennen wij deze talenten totaal niet. Waar kies jij voor: let jij op de schurken op de werkvloer of ben jij de superheld(in)?

Bah, ik lust dat niet

Ik benadruk het maar al te graag: ik ben dol op eten en wijn. Jacob Jan is één van de beste chefs in Nederland en ik was dan ook verheugd toen ik na mijn bezoek de kans kreeg om in de keuken te kijken en met hem te spreken. Als een klein jongetje dat zijn superheld ontmoet, liep ik toch enigszins gespannen door de keuken. Al snel ging het over eten en wijn en de verschillende technieken die chefs gebruiken om tot prachtige creaties te komen op het bord. Soms komt het voor dat de gast een component van het gerecht niet lekker vindt en daarmee het respect voor de techniek (en talent) uit het oog verliest. Zonde!

Over smaak valt niet te twisten

Een schilderij van een beroemde schilder zoals Wassily Kandinsky kun je spuuglelijk vinden, terwijl de techniek die de schilder laat zien en wat hij betekende voor zijn tijd geweldig is. Kunnen zien wat een talent deze chef en de schilder hebben, zonder dat het direct jouw smaakje is, is waar het mij om draait.

Oordeel vooral zelf: is dit schilderij van Kandinsky jouw smaakje? 

Maar talent dan?

In mijn optiek geldt dit voor iedereen. Ieder mens heeft een talent, dat maakt mensen juist zo mooi! Het maakt hierbij niet uit waar je vandaan komt, in gelooft, hoe oud je bent, nooit koffie haalt of anders bent dan ik. Bij talent is het belangrijk om te ontdekken wat je talent is en datgene te doen waar je van nature goed in bent zonder dat het energie kost. Dit is niet altijd even makkelijk, bij mij heeft het even geduurd voordat ik wist wat mijn talenten zijn.

De superheld

Je eigen talent zien is één, het talent van een ander zien twee. Mensen (ook ik) zijn vooringenomen en geneigd om datgene wat hetzelfde is als positief te zien en tegen hetgeen te zijn wat anders is. Hierdoor is het lastig om het talent te zien van je collega die je om wat voor reden dan ook als schurk ziet. Wat een held(in) ben je dan ook als je de waarde inziet van het talent van je collega die net even anders is dan jij.

Wanneer we waarde zien in alle verschillende smaken en hier bewust mee omgaan, kunnen wij net zo excelleren als Jacob Jan en Wassily en anderen helpen om ook te excelleren!

Klinkt goed, maar hoe dan? 

Ben jij nieuwsgierig hoe we binnen Rebelpoint naar talent kijken? Of hoe wij teams trainen in het leren inzien van hun talent? Klik dan op YES en neem contact met mij op!

 

YES!

 

Geschreven door: Nathan Oterdoom