RebelStory - Jeremiah Pelatja

Als er iemand is die de extremen van geluk en ongeluk kent, dan is Jeremiah Pelatja het wel. Door verkeerde keuzes belandde hij in de criminaliteit. Werken deed 'ie, maar dan voor zwart geld. Ongeveer twee jaar geleden draaide zijn leven 180 graden. Benieuwd naar de aanleiding en zijn keuze om een sprong in het diepe nemen en ondernemer te worden? Lees het in zijn RebelStory. 

NoorderBaanBattle

Eind april heb ik twee trainingen verzorgd voor werkzoekenden van de NoorderBaanBattle. Daar leerde ik Jeremiah Pelatja kennen. Hij groeide op in een disfunctioneel gezin waarin hij veel meemaakte. Zijn problemen, haat en pijn stopte hij weg en hij probeerde daarvan weg te lopen. Door al zijn verkeerde keuzes belandde hij uiteindelijk in de criminaliteit en leidde hij een dubbelleven. Tot aan dit jaar heeft Jeremiah, naast vakantiebaantjes in zijn jeugd, nooit legaal gewerkt. Soms verdiende hij zijn 'salaris' door drugs, het kweken van wiet, overvallen of ripdeals. Twee jaar geleden heeft hij deze wereld achtergelaten. Hij profileert zichzelf nu als ervaringsdeskundige, coach, spreker, weerbaarheidstrainer en motivator. Hij vertelt over pesten, seksualiteit, drugs en verslavingen, criminaliteit en de gevangenis. Zijn programma maakt jongeren en anderen bewust, gemotiveerd en weerbaarder om niet dezelfde fouten te maken als hij. 

Wat is volgens jou de definitie van een rebel?

"Een rebel is iemand die eerlijk uitkomt voor waar hij of zij voor staat, ongeacht wat anderen daar van vinden.", aldus Jeremiah.

Anderen vinden jou een rebel. Waar zit dat 'm volgens jou in?

Jeremiah vertelt dat hij van het ene uiterste naar het andere uiterste is gegaan. Voorheen deed hij alles voor geld en macht. Nu staat liefde op de eerste plaats. Hoe dit kwam? Hij heeft voor God gekozen. En dit was alles behalve logisch. Hij had nooit gedacht dat hij Christen zou worden en dat dit zijn leven zo extreem zou veranderen.

Hoe zag dit rebelse moment eruit?

"Ruim twee jaar geleden zat ik voor een tijd in Zuid-Amerika en was ik betrokken bij een criminele organisatie. Mijn missie was om geld te verdienen, maar wat ik kreeg was heel wat anders.. Op een dag zag ik op tv, in mijn hotelkamer, de tekst: ‘Jeremiah, life in sin does not bring happiness’. Iets wat ik toen vreemd en toevallig vond. Een paar dagen later was er op datzelfde tv-kanaal een ‘preek’ waar een dame het nummer ‘break every chain’ zong. Dat was weer vreemd omdat ik normaal helemaal niet van dat soort muziek hield. Het werd echter nog vreemder toen de volgende dag live op tv een kickbokstoernooi werd uitgezonden. Daar kwam één van de vechters op met het nummer ‘break every chain’. Die nacht kreeg ik een droom die mijn leven veranderde..
Toen ik wakker werd, wist ik dat ik een keuze moest maken. Ik bad tot God voor hulp en ook om mij van binnen te veranderen. Op dat moment voelde ik een ongekende liefde door mij stromen. Ik kon weer huilen en vanaf toen was alles anders. Ik weet dat ik nooit meer zal terugvallen in dat duistere wereldje, omdat ik er sindsdien nooit meer alleen voor sta! 

Wat is je favoriete rebelse eigenschap?

"Zelfvertrouwen!" Jeremiah legt uit dat rebellen een visie voor ogen hebben en er dan ook echt voor gaan.

Hoe weet je dat je rebelse keuzes goed zijn?

"Ik heb echt geluk gevonden. Ik wist nooit waar het leven over ging en vluchtte voor de waarheid. Ook al heb ik nog een uitkering en verdien ik nog geen geld met mijn bedrijf, ik weet dat het goed is en ik voel me er goed bij. Als ik zou willen kan ik teruggaan naar mijn oude leven en zou ik veel geld kunnen verdienen. Maar dit zou ten kostte gaan van anderen. Geld boeit mij niks meer. Ik heb het verlangen om elk mens te laten weten dat ze het waard zijn om voor zichzelf op te komen. Al ga ik er als ZZP'er nooit geld mee verdienen, dan weet ik tenminste waar ik het voor deed en doe. Ik ben er dankbaar voor dat ik mag genieten van de vreugde van anderen, die nu flinke stappen vooruitzetten."

Wat denk je dat mensen over rebellen moeten weten?

Volgens Jeremiah zullen rebellen echt alles geven om hun doel te bereiken. Een echte rebel geeft niet op. 

Wat wil je rebellen adviseren?

"Laat je niet uit de weg slaan. Al zijn het je vrienden of je familie die dit doen. Iemand uit mijn familie is boos op mij en op de keuzes die ik maak, maar ik laat me daar niet meer door remmen."

En rebellen-to-be?

Haha, ik heb er niet om gevraagd, maar er was voor hem maar één antwoord mogelijk. "Ga naar Rebelpoint! Dan ontdek je wat je echt wil in het leven, los van geld en zogenaamde zekerheid."

Hoe gelukkig ben je nu in je werk?

Hoewel Jeremiah nu nog geen geld verdiend met zijn werk doordat hij in de bijstand zit, geeft hij een 10+ aan zijn werkgeluk. Hij ziet jongeren en anderen groeien door zijn verhaal en hulp. "Ik raak ze echt en daar gaat het om." Wel heeft hij nu als doel om zelf brood op de plank te brengen. Omdat hij in de bijstand zit, worden eventuele inkomsten direct naar de sociale dienst. Betaalde opdrachten zouden hem helpen om uit de bijstand te komen en zelfstandig geld te kunnen verdienen met dit werk en dit dus ook blijvend te kunnen doen. In welke vorm dit is? Jeremiah wil uiteindelijk een stichting beginnen.

Wat kunnen we van rebellen leren om gelukkiger te zijn in het werk?

"Accepteer de hulp van anderen. Trots kan je de kop kosten. Praat over je gevoelens, maar luister ook naar een ander. Zie werk niet alleen als een manier van inkomen, maar  als een manier van leven. Als je dingen doet in liefde en met passie, dan is het nauwelijks ‘werk’ te noemen. Daarom wil ik jou als lezer de vraag stellen: doe je dit momenteel?"

Monster vs Lam

Jeremiah heeft zijn verhaal opgeschreven in zijn boek Monster vs. Lam. Ik heb veel soortgelijke verhalen gelezen, maar zo'n verhaal komt wel erg dichtbij omdat het een verhaal is van een inmiddels goede vriend. Nieuwsgierig naar zijn verhaal? Bestel zijn boek dan op: https://www.pelatja.nl/monster-vs-lam. En werk je in het onderwijs, bij de gemeente of op een andere plek waar jongeren stoeien met hun eigenwaarde? Wil je weten wat Jeremiah voor deze jongeren kan betekenen? Neem dan contact met hem op via jeremiahpelatja@hotmail.com