RebelStory - Wouter Star

Wouter Star is nu bijna een half jaar onderdeel van team Rebelpoint. Je had het kunnen verwachten: hij is een #happyrebel. Lees in zijn RebelStory wie hij is, wat hij belangrijk vindt en waarom zijn persoonlijke missie haarfijn aansluit bij de missie van Rebelpoint. 

Op een feestje in maart...

Ik leerde Wouter aan het begin van 2017 kennen op een feestje. Hij en mijn vriend zijn al jaren vrienden en daardoor kwamen we aan de praat. Voor sommigen is het not done om op een feestje over werk te praten. Veel #happyrebels denken daar anders over. Wij ook. Gelukkig maar, want daardoor heb ik nu zo'n kanjer aan mijn zijde! Ik stel hem graag aan je voor.

 

Wie is Wouter Star?

Na het vwo is Wouter (29 jaar) begonnen met de studie psychologie aan de Rijksuniversiteit in Groningen. In de afgelopen jaren heeft hij hier nog een master aan vastgeplakt, Occupational Health Psychologie, waarin gezondheid op het werk centraal staat. Zowel fysiek, als mentaal. Je zou denken dat hij hier zijn handen aan vol had, maar nee. In al die jaren heeft hij zich ook beziggehouden met basketbal. Als trainer op regionaal en landelijk topsportniveau helpt hij mensen al jaren bij het ontwikkelen van hun talent. 

Waarom ben jij een #happyrebel?

"Ik houd me bezig met dingen waar ik energie van krijg en die ik leuk vind. Mijn werk als trainer in de basketbalwereld is hier een voorbeeld van. Daarnaast werk ik bij het HUBcafe van HUBspot in Leiden, een inspirerende omgeving waar mensen bezig zijn met de vraag: waar wil ik heen?" Wouter is de laatste maanden zelf ook veel bezig geweest met deze vraag en we hebben hier samen veel over gesproken. Dat Wouter bij Rebelpoint 'hoort' werd voor mij al snel duidelijk.

Wat vind jij belangrijk in het werk?

"Ik geloof in het idee dat je moet samenwerken om ergens te komen. Dit hebben we in de huidige maatschappij echt nodig. Veel mensen kijken alleen voor zichzelf hoe ze er het best uit kunnen komen. Eerlijk gezegd vind ik dit niet zo interessant. Ik vind het belangrijker om in samenwerking met anderen iets kwalitatief goeds neer te zetten. Iets waar de maatschappij echt behoefte aan heeft."

Hij voegt hieraan toe dat hij er samen met mij aan werkt om de maatschappij gelukkiger te laten zijn. Waar veel mensen nu als een nummertje worden gezien, streven we ernaar dat iedereen als een authentiek individu wordt gezien. Dat iedereen zichzelf mag en kan zijn in het werk en 'zo lang mogelijk mee kan'. Het is belangrijk dat we meer stil staan bij de mens zelf, dat mensen in het werk zelf kunnen ontdekken wat ze nodig hebben en dat ze dit voor zichzelf mogelijk kunnen maken. Dit kan bijvoorbeeld met de hulp van een werkgeluksdeskundige die hier in een organisatie echt aandacht aan besteedt. "Als elke organisatie over 20 jaar een opgeleide Chief Happiness Officer in dienst heeft, dan heb ik een grijns op mijn gezicht. Of wij dit samen bereiken of dat andere werkgeluksdeskundigen ons hierbij helpen maakt niet uit", stelt Wouter. 

Wat ga jij bijdragen aan Rebelpoint?

Hoe gaaf is het als je allebei hetzelfde doel hebt, maar andere talenten bezit om dit doel te bereiken? Dit is voor ons echt het geval. Zelf ben ik (Anique) dol op organiseren, ontwikkelen, schrijven en het motiveren van mensen, vooral op groepsniveau. Wouter geniet van andere dingen. Hij heeft inhoudelijk veel kennis over thema's die gerelateerd zijn aan werkgeluk. Ik zelf uiteraard ook, maar inhoudelijke en kritische blik van Wouter is echt van meerwaarde. 

"Daarnaast heb ik veel ervaring in het begeleiden van mensen. Vanuit Rebelpoint wil ik met mensen op zoek gaan naar positieve dingen in hun werk en leven en hen helpen in hun zoektocht naar werkgeluk. Door mensen zelf te laten nadenken en bewust te maken, ontstaat er motivatie om in beweging te komen. Ik wil op individueel en op teamniveau echt met mensen de diepte in", voegt Wouter toe.

Hoe ziet dit er concreet uit?

"Ik ontwikkel trajecten die haarfijn aansluiten bij de RebelBox. Eerst is het belangrijk dat medewerkers zich ervan bewust worden dat ze zelf invloed hebben op hun werkgeluk en dat ze aan de slag gaan met de thema's die hierop van invloed zijn. Hetzelfde geldt voor teams. Uit de EvaluatieBox (onderdeel van de RebelBox) blijkt waar een medewerker en het team als geheel behoefte aan hebben en hoe hij of zij werkgeluk echt kunnen integreren in het werk of in de organisatie", aldus Wouter.

Hij vult aan dat medewerkers van veel organisaties een ontwikkelings- of opleidingsbudget hebben. Veel medewerkers weten niet wat zij nodig hebben in het werk en waar ze naartoe willen en daardoor worden deze budgetten niet of niet goed besteed. "Mijn doel is dat organisaties onze trainingen en coachingtrajecten opnemen in hun aanbod voor werknemers. Medewerkers kunnen er dan voor kiezen om zelf verder aan de slag te gaan met werkgeluk en ontdekken wat ze nodig hebben om in hun werk nog meer te doen van de dingen die ze leuk vinden."

Wat is je droom voor over 20 jaar?

"Het klinkt misschien vreemd, maar ik heb al jaren de behoefte om een weeshuis op te zetten voor kinderen. Ik ben me ervan bewust dat ik me nooit zorgen heb hoeven maken om geld en dat ik daardoor altijd heb kunnen doen wat ik leuk vind. Voor weeskinderen is dit een ander verhaal. Als ik de mogelijkheid heb en ik in de komende jaren genoeg geld heb verdiend en gespaard, wil ik kinderen helpen om hun dromen waar te maken. Een perfecte stap in die richting is om mensen vanuit Rebelpoint de kans te geven om te doen wat ze leuk vinden!"

Staat werkgeluk in 2018 ook bovenaan jouw agenda?

Als ondernemer of leidinggevende kan je de RebelBoost of de RebelBox inzetten in jouw team of organisatie. Gun het je medewerkers om zelf op ontdekkingstocht te gaan en laat hen ervaren wat ze nodig hebben om gelukkig(er) te werken! Als jouw medewerkers en jullie als team in kaart hebben gebracht wat er nodig is voor een bevlogen organisatie, zijn de vervolgtrajecten een prachtig vervolg. Neem contact op met Wouter en ga met hem in gesprek over de mogelijkheden. Neem trainingen en coachingtrajecten van Rebelpoint op in het aanbod voor medewerkers en bied ze daarmee wat ze in het werk het hardst nodig hebben!

Ben je een medewerker en wil je ontdekken hoe je in je huidige werk gelukkiger kan zijn? Of ben je op zoek naar een nieuwe baan, maar weet je niet welke baan je wél gelukkig maakt? Wouter helpt je hier graag bij!