Yes! Morgen is het officieel lente! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan niet stoppen met lachen nu ik met een vriendin door de stad wandel. Enerzijds door de zon, anderzijds doordat minstens 70% van de mensen met een lach over straat gaat nu de zon eindelijk weer schijnt.

Dat lachen blij maakt, dat weten we. Dat lachen gezond is, dat weten we ook. Maar zijn we ons ook bewust van de kracht van lachen op ons werk?

Zijn we ons ook bewust van de kracht van lachen op ons werk?

We besluiten neer te ploffen op het terras. Wat is dit lang geleden. 19 maart; ons eerste terrasbezoek van 2015. Dat moet gevierd worden! Na ruim vijf minuten komt er een serveerster aansjokken. “Kan ik jullie helpen?” Een vraag die zo op het oog best aardig klinkt. Maar geloof me, in haar stem is geen intonatie te horen, haar hoofd hangt naar beneden en ze behoort tot de 30% van de mensen die vandaag geen lach op het gezicht laat zien.

Onze bestelling stuurt ze, zonder ons aan te kijken, via haar mobiele kastje naar de bar. Of we wel meteen even willen afrekenen. Pinnen? Of we dat meteen even binnen willen doen. Op de vraag of dat ook kan na onze volgende bestelling, volgt slechts een kribbig antwoord.

Mijn vriendin raapt toch nog wat geld bij elkaar. We trekken haar aan de mouw. Helaas, toch een euro te weinig. Wij lachen weer. In haar stem is nog steeds geen intonatie te horen, haar hoofd hangt nog steeds naar beneden en haar lach komt helaas nog steeds niet tevoorschijn. We drinken de laatste slok van ons wijntje op en ik besluit af te rekenen. Een vlotte meid vraagt met een grote lach of we misschien geld bij willen pinnen voor de volgende bestelling. “Tja, ik snap wel dat je geen zin hebt om na iedere bestelling naar binnen te lopen.”

Hoeveel positieve gevolgen het heeft, wanneer er ook een lach op het gezicht van de serveerster op het terras verschijnt? Veel. Lachende gasten, lachende collega’s en een lachende baas. Want eerlijk is eerlijk, wanneer ze ons met een lach zou vragen of we het mooie weer niet nóg meer moeten vieren met nóg een wijntje, dan hadden we er zeker nog twee besteld!