RebelStory - Mo Hersi

Als er iemand is die zijn dromen achterna gaat om gelukkig te zijn in zijn werk, dan is Mo Hersi het wel. De man die enkele weken geleden begon aan zijn wandeltocht van 800 kilometer door Nederland. Zonder geld op zak. Met als doel om meer verbinding, saamhorigheid en wederzijds begrip te creëren onder alle Nederlanders.

Internationaal motiverend spreker

Mo Hersi kwam ooit als Ethiopische vluchteling in Nederland terecht. Hij bereikte profvoetbalniveau, zei zijn baan op en ging naar Australie. Daar ontpopte hij zich tot topspreker. Zijn video's worden wereldwijd bekeken. Tegenwoordig is Mo zelfstandig ondernemer en is zijn beroep inspirerend comedian. Deze maand is hij onder velen van ons bekend als de man die maar liefst 800 kilometer door Nederland loopt. Vanavond zit hij op 500 kilometer. Hij kwam langs Rebelpoint en deelde zijn verhaal.

Wat is voor jou de definitie van een rebel?

De definitie die hij geeft, is: iemand die lef heeft, anders durft te zijn en dingen durft te doen die niemand ooit heeft gedaan. Iemand die de meute dan meekrijgt. 

Wat is de meest rebelse prestatie in je leven?

"Dit zijn de keren dat ik mijn baan heb opgezegd om mijn gevoel en droom achterna te gaan. Dit deed ik toen ik naar Australie ging, maar ook op het moment dat ik voelde dat ik terug moest gaan. Mensen vragen soms wel: "waarom doe je dit?" Ik volg gewoon mijn hart! Mensen snappen het zelf vaak niet, omdat ze denken vanuit onvermogen en angst. Ze kijken naar mij en vragen zich af of dat wel goed gaat. Ik zie het uitgangspunt al, dus voor mij is het 1 + 1 = 2", aldus Mo Hersi. Zijn wandeltocht van 800 kilometer is hier een voorbeeld van. Hij wilde impact maken, omdat hij verwarring zag rondom het concept vluchtelingen. Mo zag mensen die een rondje Nederland fietsten. Hij ging lopen. Niet voor meer of minder vluchtelingen, maar om weer te leven als een vluchteling. Hij is al 500 kilometer onderweg en heeft nog geen cent uitgegeven. "Nederland verbindt!".

Wat is je favoriete rebelse eigenschap?

Zijn antwoord volgt snel: visualiseren. Hij droomt dingen en onderneemt direct actie.

Wat maakt dat je weet dat je rebelse keuzes goed zijn?

"Ik heb al veel verbindingen gemaakt en uit kunnen leggeen waar ik vandaan kom. En luisteren is daarin het meest belangrijk. Het begrijpen van verhalen. En op die manier maken we Nederland een stuk mooier, zonder het altijd met elkaar eens te hoeven zijn." Mo is overrompeld door alle reacties en publiciteit. En veel mensen sponsoren zijn actie, door Vluchtelingenwerk Nederland te sponsoren. 

Wat denk je dat mensen echt over rebellen moeten weten?

Volgens Mo zijn rebellen hard nodig. We hebben teveel volgers en te weinig mensen die zeggen: we gaan het anders doen. En wel nu! Ergens moet iemand met windkracht 13 op de Afsluitdijk staan om een statement te maken. Hij mag dan wel gek zijn, maar hij heeft wel zijn punt gemaakt.

Wat wil je rebellen adviseren?

"Blijf lopen", zegt hij met een brede grijns op zijn gezicht. "Voor mij is de tocht van 800 kilometer gewoon een middel tot mijn doel en droom: het leggen van verbindingen. 

En de rebellen-to-be?

Alles kan volgens Mo wel een keer verkeerd gaan, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Sta weer op en loop weer door. "Laat je niet tegenhouden om iets te gaan doen. Luister, iedereen heeft wel eens gefaald of te groot gedroomd. En toch zijn ze 25% van hun dromen aan het waarmaken. Misschien niet in het eerste jaar, maar dan wel in de komende tien jaar. Ik ben in de laatste vijf jaar mijn hart gaan volgen en ben nu echt gelukkig. Ik hoef niets bij me te hebben, kan een rondje door Nederland lopen en weet gewoon zeker dat mensen me willen helpen."

Wat is jouw favoriete rebel van de afgelopen 100 jaar?

Zijn antwoord is Nelson Mandela. Hij was voor Mo echt echt een strijder en een rebel geweest. Hij is president geworden en heeft voor verzoening gezorgd. Hij heeft de zwarte en witte Zuid-Afrikanen op een saamhorige manier samengebracht. Een andere rebel die Mo inspireert is Dr. Cornel West. Hij is vaardig en inspirerend voor hem geweest in hoe hij over dingen spreekt als racisme, gelijkswaardgheid en mensenrechten. 

Van 1 tot 10, hoe gelukkig ben je in je werk?

"Een dikke 10! Ik sta op het podium, ik ben Radio DJ bij Omroep Eva en ik heb een eigen Radioshow de Jo & Mo Show. Ik zit niet achter de knoppen, maar heb de microfoon in handen. Mijn doel is echt om mensen blij te maken en te inspireren. We hebben allemaal de vrijheid om te kiezen wat we wel en niet gaan doen. Dat is een sprong en dan heb ik soms even minder geld, maar ik weet wel dat ik zielsgelukkig ga worden." En dat alles met een smile van oor tot oor.

Wat kunnen we van rebellen leren om gelukkiger te zijn in het werk?

Als rebel weet je volgens Mo wat je wel en wat je niet kan. En vooral wat je wil en wat je niet wil. Als je weet wat je wil, hoef je niet meer te leven voor iemand anders. Je mag van Mo aannemen dat werken echt mooi kan zijn, als je je hart echt volgt en er zelf in gelooft. Rebellen volgen hun hart. 

Wil je de rest van zijn wandeltocht volgen en hem helpen om zijn doel te bereiken? Like dan zijn Facebookpagina: https://www.facebook.com/mohersii/?pnref=lhc.