RebelStory - Alexander Termeer

Wanneer je regelmatig boodschappen doet bij de Albert Heijn op de Grote Markt in Groningen, dan is de kans groot dat je hem kent. Alexander Termeer is kassamedewerker bij dit filiaal en springt er als werknemer met kop en schouders bovenuit. "Ik ben de enige die ervoor kan zorgen dat ik gelukkig ben in mijn werk, niemand anders doet dat voor me."

Kassamedewerker bij de Albert Heijn

Wekelijks betrap ik mezelf erop dat ik bij Alexander in de rij sta. Al is de rij langer dan die van de kassa ernaast. In de winkel hoor ik zijn enthousiaste stem erboven uit. Een brede grijns en volop enthousiasme. Eerlijk is eerlijk, hij is niet de standaard medewerker die ik bij diverse bedrijven tref. Hij snapt wat het oplevert, wanneer je zelf de verantwoordelijkheid neemt om gelukkig te zijn in je werk. En hij snapt dat gelukkige medewerkers zorgen voor gelukkige klanten. Want dat blijkt wel uit de reacties die hij van klanten krijgt. 

Wat is volgens jou de definitie van een rebel?

"Een rebel is iemand die alles eruit haalt wat erin zit, ook al gaat dit tegen de norm in. Een rebel neemt geen genoegen met een beetje, maar gaat op zoek en handelt naar het meest haalbare", aldus Alexander.

Mensen vinden jou een rebel. Waar zit dat 'm in denk je?

Alexander denkt dat dit 'm zit in zijn humor en zijn oprechte en echte contact met klanten. "Je kan ervoor kiezen om je ABC'tjes te doen in je werk. Goedemiddag. Heeft u een bonuskaart? Dat wordt dan €5,-. Fijne dag verder." En dit is ook wat hij ziet gebeuren in andere bedrijven. Medewerkers in alle takken van de arbeidsmarkt voeren hun ABC'tjes uit. Alexander verbaast zich hierover. "Ik ben de enige die mijn werk leuk kan maken. Niemand anders doet dat voor me." Hij voegt hieraan toe dat negen van de tien mensen niet voor hun lol naar de supermarkt gaan. Het is zijn doel om te zorgen dat het voor klanten een leuke ervaring is, zodat dat zij met een lach de deur uit gaan.  

Wat is je favoriete rebelse eigenschap?

"Moed en authenticiteit. Het maakt me niet zoveel uit wat mensen van me vinden. Ik durf mezelf te laten zien en me open te stellen voor anderen. Dit levert zoveel lachende gezichten en blije klanten op! En daarnaast maak ik het daar voor mezelf ook een stuk leuker mee." 

Hoe weet je dat je rebelse manier van werken goed is? 

Alexander vertelt dat hij dit terugkrijgt van klanten. Bij een klanttevredenheidsonderzoek werd zijn naam meerdere keren genoemd in het lege vak voor opmerkingen. Mensen geven aan dat ze vrolijk van hem worden. "Hoe cool is het dat mensen met een lach hun dagelijkse boodschappen doen? Sommige mensen zeggen wel eens tegen me dat ze, ook al staan er zes mensen in mijn rij en drie bij een ander, ze bij mij in de rij willen wachten. 

Wat denk je dat mensen over rebellen moeten weten?

"Ze hebben een doel voor ogen en doen daar alles voor. Ze trappen niet lukraak tegen heilige huisjes aan, maar baseren hun keuzes en gedrag op dat wat ze voor ogen hebben. Op dat wat voor hen en anderen het beste is."

Wat zou je rebellen adviseren?

"Doe wat je denkt dat goed is, de rest doet 't wel zoals het hoort."

En rebellen-to-be?

Alexander adviseert je om te doen wat voor jou goed werkt en fijn voelt. Put kracht uit de eigenschappen die jou kunnen helpen om met meer plezier te werken. Doe het niet geforceerd, want dat houd je niet vol en daar prikken mensen doorheen. Zoek naar en experimenteer met manieren die voor jou werken en fijn voelen. 

Wie is jouw favoriete rebel?

"John Iadarola (iadarola) en Ana Kasparian. Dit zijn twee presentatoren van het online progressieve nieuwsnetwerk The Young Turks. Zij hebben bewust niet gekozen voor een baan in de media waar ze tonnen per jaar mee kunnen verdienen. In plaats daarvan hebben ze ervoor gekozen om bij een netwerk te werken dat op geen enkele manier verantwoording hoeft af te leggen bij bedrijven of de politiek. Hoe ze dit mogelijk maken? Waar de nieuwsredactie in Amerika met name beïnvloed wordt door reclameinkomsten, verspreidt The Young Turks haar nieuws op basis van donaties."

Van 1 tot 10, hoe gelukkig ben je in je werk?

Alexander geeft zijn werkgeluk bij de Albert Heijn een cijfer tussen de 8 en de 9. Het cijfer zou hoger zijn, wanneer hij zijn talenten meer kan inzetten. Daarnaast blijft het lopende band werk en is het niet wat hij op de langer termijn wil. Wel is het een baan waar hij veel van zichzelf in kwijt kan. Waar hij ook werkt, hij wil het zo leuk maken als hij zelf kan. Hoe hij dit in het onderwijs vorm gaat geven, is nog een verrassing. In september begint hij aan de Lerarenopleiding Wiskunde in Leeuwarden. 

Wat kunnen we van rebellen leren om gelukkiger te zijn in het werk?

"Het heeft geen zin om de schuld aan anderen of aan je omgeving te geven. Neem je eigen verantwoordelijkheid in je werk, voor zover dit mogelijk is. Alleen jij kan ervoor zorgen dat je gelukkig bent in je werk."